/

A várakozásoknak megfelelően élen a Nemucod kártevő

2016.04.20.

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes kártevők toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016 márciusában nem csak visszatért, de át is vette a vezetést a JS/TrojanDownloader.Nemucod trójai, a zsarolóvírusok legfőbb terjesztője. Második helyre csúszott vissza az eddigi listavezető Win32/Bundpil féreg, amely meghajtóinkról minden adat törlésére is képes. Érdemes megfigyelni, hogy a különféle kártevők mennyire kezére játszanak a zsarolóprogramoknak, utóbbinál például a helyben tárolt mentési állományok törlése éppen azt akadályozza meg, hogy a megsérült, elkódolt állományainkat egyszerűen visszaállíthassuk.

Tovább »

Veszélyben a magyarok: naponta több ügyfél fordul segítségért

2016.04.13.

Számtalan fórumon és csatornán figyelmeztették már a közvéleményt az újfajta, és az elmúlt időszakban kiemelten népszerű zsarolóvírusok veszélyeire, eddig sajnos kevés eredménnyel. A kártevők fejlődésének és újabb variánsainak felfedezésének híre mellett, javarészt a látványos és sokakat érintő támadásokról olvashatunk mindenhol.

Tovább »

Újra veszélyben a Linuxos gépek

2016.04.04.

Az ESET biztonságtechnológiai cég kutatói a Linuxos rendszereket támadó Kaiten nevű kártevő új, továbbfejlesztett változatát fedezték fel.

Tovább »

Zsaroló kártevők és túlterheléses támadások az év elején

2016.03.30.

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes kártevők toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016 februárjában, immár több mint fél esztendeje a Win32/Bundpil féreg vezeti a mezőnyt, így a korábbi maratoni csúcstartó Conficker féreg és az Autorun vírus távozával akár lassan új trónkövetelővé válhat.

Tovább »

Az internetkapcsolat nélküli gépeink sincsenek biztonságban

2016.03.24.

Általános vélekedés és jótanács volt a biztonsági szakemberektől, hogy az igazán fontos adatainkat tartalmazó számítógépeket, vagy azok hálózatát ne csatlakoztassuk az internethez, így megvédhetjük őket a rosszindulatú adatlopó kártevőktől. Azonban ez már a múlt, a legújabb USB adathordozókon terjedő adatlopási módszerhez ugyanis nem szükséges internetkapcsolat és telepített program sem, csak egy fertőzött adathordozó. Az ESET szakemberi fedezték fel az USB Thief névre keresztelt kártevőt, amelynek működési mechanizmusa jelenleg komoly kihívás elé állítja a szakértőket is.

Tovább »

Európa partjait is elérte a fertőzött e-mailek hulláma

2016.03.16.

Az ESET biztonságtechnológiai cég figyelmezteti felhasználóit a megnövekedett számú fertőzött e-mailekre, amelyek eszközeinkre letöltik és telepítik a zsarolóvírusokat. A fertőzött e-mailek csatolmányának megnyitásakor a kártevő titkosítja az eszközön található fájlokat és váltságdíjat követel ezek feloldásáért.

Tovább »

Már az Apple tulajdonosok is retteghetnek a zsarolóvírustól

2016.03.16.

Lassan az Apple OS X operációs rendszert is elérik a különféle kártevők, és benne a komoly veszélyt jelentő zsarolóvírusok hulláma. Március elején a KeRanger névre keresztelt kártevő a Transmission torrentkliensbe épülve terjedt el, és annak 2.90-es verziószámú frissítésével töltődött le a felhasználók készülékeire.

Tovább »

Az Androidos pornó nem játék

2016.02.26.

Az ESET szakértői az utóbbi 7 hónap alatt 343 pornóoldalakra vezető rosszindulatú alkalmazást (porn clicker) fedeztek fel a Google Play áruházban. A kiberbűnözők megállíthatatlanok és továbbra is különböző variánsokat töltenek fel az androidos mobileszközök hivatalos áruházába.

Tovább »

Új év, új remények: búcsú egy nagy öregtől

2016.02.17.

Az ESET minden hónapban összeállítja a világszerte terjedő számítógépes kártevők toplistáját, amelyből megtudhatjuk, hogy aktuálisan milyen kártevők veszélyeztetik leginkább a felhasználók számítógépeit. 2016 januárjában egy komoly változást is hozott a lista, lekerült róla az Autorun, amely a legrégebben szereplő és egyik leggyakoribb számítógépes vírus. Az ESET szakemberei a Dell körül kialakult átverési botrányt is elemezték.

Tovább »

Minden harmadik magyar vesztett már el adathordozó eszközt

2016.02.11.

Adathordozóink a modern technológiának köszönhetően egyre kisebbek és egyre több adatot tudunk tárolni rajtuk, ami a sok előny mellett egy óriási hátrányt is magában hordoz. Egyetlen apró észrevétlen mozdulattal vagy egy kis figyelmetlenséggel is óriási mennyiségű adatot tudunk elveszíteni, amely komoly anyagi károkat is okozhat nekünk. Ez a történés hazánkban sajnos elég gyakori, egy közel 2000 fős felmérésből kiderül, hogy a válaszadók harmada (33%) vesztett már el adathordozót. Az ESET által Angliában végzett kutatás pedig számszerűsítette, hogy a feledékeny tulajdonosok évente 22 000 darab pendrive-ot hagynak csak a ruhatisztítóknál.

Tovább »

  • 1/27