/

Újra itt a rejtve lájkoló kártevő

2014.04.10.

Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere alapján összeállított márciusi víruslista élmezőnyében nincs különösebb változás az elmúlt hónapokhoz képest. Az élmezőnyt továbbra is a mentéseket törlő Win32/Bundpil féreg vezeti, amit a különféle utasítássorozatokat kártékony szkriptekké összefűző LNK/Agent trójai követ. A listán egy szinte őskövületnek számító hálózati féreg is jelen van: hat éve szerepel a Microsoft Windows MS08-067 biztonsági hibáját kihasználó Win32/Conficker a TOP10 között.

Tovább »

6 biztonsági tipp XP tulajdonosoknak

2014.04.08.

A Microsoft 2014.04.08-án megszűntette a Windows XP támogatását, ami azt jelenti, hogy a jövőben nem kerülnek kiadásra újabb biztonsági frissítések illetve javítócsomagok, ezáltal a fertőzések bekerülésének és terjedésének kockázata emelkedik.

Tovább »

Az ESET leleplezte az elmúlt évek legnagyobb támadássorozatát

2014.03.21.

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET biztonsági kutatói egy olyan támadássorozatot lepleztek le, amelynek az elmúlt két és fél év során több mint 25 ezer Linux és UNIX alapú szerver esett áldozatául. A Windigo által ostromlott szerverek bevonásával a támadók naponta összességében több mint 35 millió kéretlen levelet tudtak terjeszteni.

Tovább »

Megérkeztek az ESET védelmi programok legújabb Mac-es verziói

2014.03.20.

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET bemutatta legújabb OS X rendszerekre szánt ESET Cyber Security Pro és ESET Cyber Security megoldását. Mindkét terméket bővített védelmi réteggel egészítették ki, így még inkább az Apple termékek biztonságát szolgálják.

Tovább »

Csizmazia-Darab István az „Év információbiztonsági újságírója”

2014.03.20.

2014. március 19, Budapest – A Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 2006-ban alapította meg az „Év információbiztonsági újságírója” címet, melyet minden évben nyílt pályázati felhívás keretében hirdet meg. Az idei évben is több pályázat érkezett, és az értékelés után Csizmazia-Darab István, a Sicontact Kft. IT biztonsági szakértője, újságírója vette át az erkölcsi elismeréssel járó díjat az Egyesület március 19-i „Információvédelem menedzselése” LX. szakmai fórumán.

Tovább »

Szilárdan tartja első helyét a mentéseket törlő féreg

2014.03.14.

Az ESET februári víruslistáját sziklaszilárdan vezeti a Win32/Bundpil féreg, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat is törölheti. A Conficker féreg egyelőre csak gyengül, így bár e hónapban már csak a nyolcadik, de hosszú jelenlét után még mindig nem került le a toplistáról.

Tovább »

Angry Birds alkalmazásnak álcázott Mac malware szedi áldozatait

2014.02.27.

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET arra figyelmezteti a Mac felhasználókat, hogy ne töltsenek le kalóz szoftvereket fájlmegosztó peer-to-peer hálózatokról, mivel egyre jobban terjed egy a feltört alkalmazások által az adatainkat, főleg a Bitcoinjainkat veszélyeztető rosszindulatú program.

Tovább »

Tíz éve köztünk a mobilos kártevők

2014.02.24.

Az ESET januári víruslistáját az előző hónapokhoz hasonlóan a Win32/Bundpil féreg vezeti, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes. Egyetlen újoncként a JS/FBook trójai került fel a listára, a korábbi Win32/Trojan.Downloader.Wauchos trójait kiszorítva a top 10-ből. Egy kerek évfordulóra is érdemes emlékezni, az első említésre méltó, szélesebb körben elterjedt és közismert mobiltelefonos kártevő, a Cabir éppen tíz esztendeje, 2004-ben jelent meg.

Tovább »

Minden, amit a CryptoLocker trójairól tudni érdemes

2014.02.06.

A botnetek is nagy erővel terjesztik a CryptoLocker néven elterjedt zsaroló programot, amely a tavalyi év egyik legalattomosabb és legártalmasabb programjának számított. Működését tekintve a felhasználók értékes állományainak használhatatlanná tételét követően intenzív zsarolásba kezd a program. A kártevő Windows platformra való bekerülésének esélye jelentősen minimalizálható, ha az operációs rendszerünket, és alkalmazói programjainkat gondosan és időben frissítjük a megjelenő biztonsági javítófoltokkal, valamint emellett teljes körű internetbiztonsági csomagot is használunk.

Tovább »

Az év vége is a trójai programokról szólt

2014.01.08.

A decemberi ESET víruslista első felében nem történt nagy horderejű változás az előző hónaphoz képest. A mezőnyt továbbra is a Win32/Bundpil féreg vezeti, amelyik külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti. Hatodik helyre küzdötte fel magát a Conficker féreg, és két hónap szünet után újra az első tízben találjuk a Win32/virut férget. Új résztvevővel is találkozhatunk, a kilencedik pozícióban szereplő Win32/TrojanDownloader.Wauchos személyében.

Tovább »

  • 1/20