Létrehozva: 2010-06-10, 10:19:45
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:32:07
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 38912
Dátum: 2007-08-15
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Agent.AIE trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic6.MXW
Avira TR/Agent.aie.29
BitDefender Trojan.Agent.ABMB
e-Trust Win32/Riphosk.C
F-Secure Trojan.Win32.Agent.aie
Ikarus Trojan.Win32.Agent.aie
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.aie
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Agent.AIE
Microsoft Win32/Malagent
Norton Antivirus Trojan Horse
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.aie
Sophos Troj/Dloadr-BDA
VirusBuster Trojan.Agent.KBM
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Agent.AIE trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) svchost.exe nevű fájlt.

A Win32/Agent.AIE trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) windbg__ nevű fájlt.

A Win32/Agent.AIE trójai a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza az alábbi fájlokat:

  • oops.dll
  • paging.sys

A Win32/Agent.AIE \Common Files\winctl.dll néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

image image

A Win32/Agent.AIE trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{009541A0-3B00-1F1C-00F3-040224009C02}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\winctl.dll"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{009541A0-3B00-1F1C-00F3-040224009C02}\InprocServer32] "@"="C:\Program Files\Common Files\winctl.dll"

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) wc-host.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.