Létrehozva: 2010-06-10, 10:19:45
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:32:13
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 75284
Dátum: 2007-08-29
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Agent.BCK trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-LAP
AVG Generic2.ONQ
Avira TR/Fotomoto.E
BitDefender Trojan.Fotomoto.E
e-Trust Win32/Abetear.G
F-PROT W32/Trojan.CGOY
F-Secure Trojan.Win32.Agent.bck
Ikarus Win32.Rigel.6468
Kaspersky Trojan.Win32.Agent.bck
vírusvédelem elnevezés
McAfee Adclicker-FK(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Agent.BCK
Microsoft Win32/Agent
Norton Antivirus Downloader
Panda Trj/Downloader.OZB
Rising Antivirus Trojan.Win32.Agent.yyw
Sophos Troj/Bckdr-QJL
Trend Micro TROJ_AGENT.RXN
VirusBuster Adware.Vundo.P.Gen
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Agent.BCK trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \Temp\s1ps.<number> nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image image

A Win32/Agent.BCK trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DomainService] "DisplayName"="DomainService"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\DomainService] "ImagePath"="<actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile>"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "SFCDisable"="4"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DomainService] "installation_id"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\DomainService] "next_url_post_time"
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
A számítógépeket támadó vírusok, férgek az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhatnak. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Agent.BCK trójai DomainService néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) <actualdrive>:\<actualdir>\<actualfile> elérési útra hivatkozik.

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a trójai indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli. image

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) 23.244.141.185 weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.