Létrehozva: 2010-06-10, 10:19:45
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:31:49
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 7680
Dátum: 2007-01
Tömörítő: PE_Patch
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-NJB
AVG BackDoor.Generic9.EFP
Avira Rkit/Agent.DQ.31.A
BitDefender Trojan.Kobcka.BE
e-Trust Win32/Cutwail!generic
F-PROT ado
F-Secure Rootkit.Win32.Agent.pr
Ikarus Rootkit.Win32.Agent.pr
Kaspersky Rootkit.Win32.Agent.pr
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.Rootkit.a
Microsoft VirTool:WinNT/Cutwail.C
NOD32 (ESET) Win32/Rootkit.Agent.DP
Norton Antivirus Trojan.Pandex
Rising Antivirus Trojan.Win32.Undef.cz
Sophos Troj/Agent-GIS
Trend Micro RTKT_CUTWAIL.N
VirusBuster Rootkit.Pandex.Gen.2
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \drivers\runtime.sys
 • \drivers\ip6fw.sys
 • \drivers\netdtect.sys
 • wsys.dll
 • ws2_32.dll

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai az ideiglenes (Temp) mappában létrehozhatja az alábbi fájlokat:

 • svchost.exe
 • imapi.exe

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\ip6fw]
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\NetDetect]
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A trójai a IEXPLORER.EXE folyamatba szúrja be magát.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Rootkit.Agent.DP trójai az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A levél feladóját a megtámadott számítógépről gyűjti össze, illetve korábban megtámadott számítógépekről gyűjtötte össze.Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel a(z) 63.216.0.5 webcímre csatlakozni.

A trójai az alábbi webcímekről kódot tölt le és hajt végre:

 • 208.66.194.241
 • 66.246.252.213
 • 67.18.114.98

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A letöltött fájl(oka)t az alábbi neveken menti el:

 • C:\WINDOWS\systwm32\<random>_exception.nls
 • C:\WINDOWS\Temp\ldrnt.bin
 • C:\WINDOWS\Temp\<random>.exe

A számítógépről összegyűjtött információkat a(z) http://208.66.195.169:3154/post.cgi címre továbbítja.