Létrehozva: 2010-06-25, 14:22:26
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:31:54
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 224256
Dátum: 2009-01-03
Tömörítő: Armadillo
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Agent.NEA féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Dropper.Generic.AFLF
Avira TR/Dropper.Gen
BitDefender Trojan.Generic.1279291
e-Trust Win32/Mytob.OW
F-PROT W32/EmailWorm.OVI
Fortinet W32/Buzus.AFSD!tr
F-Secure Trojan.Generic.1279291
Ikarus Trojan.Win32.Buzus
Kaspersky Trojan.Win32.Buzus.afsd
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Palack.worm (Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Agent.NEA
Microsoft Win32/Prolaco.gen!A
Norton Antivirus W32.Netsky@mm
Panda W32/Buzus.GQ.worm
Rising Antivirus Dropper.Win32.VUNDO.c
Sophos Mal/CryptBox-A
Trend Micro WORM_BUZUS.ABG
VirusBuster Worm.Prolaco.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Agent.NEA féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • jushed.exe
 • <random>.dll

A Win32/Agent.NEA létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temp\ <random>. bat nevű fájlt.

image image image image image

A Win32/Agent.NEA féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "SunJavaUpdater"="C:\WINDOWS\system32\jushed.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\jushed.exe"="C:\WINDOWS\system32\jushed.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet003\Services\SharedAccess\Parameters\FirewallPolicy\StandardProfile\AuthorizedApplications\List] "C:\WINDOWS\system32\jushed.exe"="C:\WINDOWS\system32\jushed.exe:*:Enabled:Explorer"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "java"="13"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer] "sun"="10"
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Agent.NEA féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi listából választja ki:

 • HomePlanner@IKEA.com
 • postcards@hallmark.com

Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • IKEA's New Planning Software
 • You've received A Hallmark E-Card!

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • ikea.zip
 • postcard.zip


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

 • gto.net.om
 • www.whatismyip.com
Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.