Létrehozva: 2010-06-10, 10:19:45
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 17:46:28
Platform: Win32
Típus: vírus
Méret: 89646
Dátum: 2008-02-25
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az Agent családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Agent.NNa vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic8.UMC
Avira TR/Agent.app.637
BitDefender Generic.NPop.A28DA436
F-Secure Trojan-Downloader.Win32.Agent.gbh
Ikarus Trojan.Win32.Agent.app
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Agent.gbh
McAfee Downloader-BHD(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Agent.NNA
Microsoft Win32/Agent.APP
Norton Antivirus Downloader
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.Agent.zkj
Sophos Troj/Dloadr-BIT
VirusBuster Trojan.Gretus.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Agent.NNa vírus a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

  • \wbem\csrss.exe
  • n.ini

A Win32/Agent.NNa létrehozza a C: \ Documents and Settingd\ <user>\ Local Settings\ Application Data\ n. ini nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " csrss" =" C: \ WINDOWS\ system32\ csrss. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).