Létrehozva: 2010-07-16, 10:49:55
Utolsó frissítés: 2010-07-16, 10:49:55
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 40960
Dátum: 2008-05-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

A kártevő az AutoRun családba tartozik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/AutoRun.JI féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:AutoRun-XI
AVG Worm/Generic.HLQ
Avira TR/VB.AutoRun.A
BitDefender Trojan.Autorun.RG
e-Trust INF/Hoon
F-Secure Worm.Win32.AutoRun.fs
Ikarus Virus.Win32.AutoRun.ad
Kaspersky Worm.Win32.AutoRun.fs
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Autorun.worm.de(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/AutoRun.JI
Norton Antivirus W32.Alnuh
Panda Trj/TaskKill.B
Rising Antivirus Worm.Win32.Agent.yy
Sophos W32/Autorun-DU
Trend Micro WORM_HOOON.A
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/AutoRun.JI féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \Web\Sys.exe nevű fájlt.

A Win32/AutoRun.JI féreg a merevlemez(ek) főkönyvtárában létrehozza a(z) autorun.inf nevű fájlt.

Az állományok létrehozása mellett a vírusok, férgek esetenként más alkalmazáshoz, esetleg másik vírushoz, féreghez tartozó állományokat is letörölnek.

A féreg letörli a(z) C: \ WINDOWS\ system32\ command. com fájlt.

Az összes cserélhető meghajtón létrehozza az alábbi fájlokat:

  • autorun.inf
  • Sys.exe

A Win32/AutoRun.JI féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "NoooH"="C:\WINDOWS\Web\Sys.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableRegistryTools"="2"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableTaskMgr"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableCMD"="1"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Policies\Windows NT\SystemRestore] "DisableSR"="1"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

Letiltja az alábbi folyamatokat:

  • CMD.EXE
  • Registry Editor
  • Task Manager