Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2007-11-22, 15:05:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:38:39
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2095
Dátum: 2002-03-14
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Veszélyeztetett fájlok: .bat
Működéshez szükséges programok: debug
 

A fertőzött batch fájlok mérete 2095 bájttal megnő.

A fertőzött COM fájlok mérete 458 bájttal megnő.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/BAT.Stormbringer.2097.B vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast BV:Cttybat
BitDefender BAT.Stormbringer.B
F-PROT BAT/Stormy.B
F-Secure BAT/Stormy.B
Ikarus Virus.BAT.Vir94
Kaspersky Virus.BAT.Vir94
McAfee Univ.script/99a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft BAT/Stormbringer
NOD32 (ESET) BAT/Stormbringer.2097.B
Norton Antivirus BAT.Vir94
Panda Batvir 94
Sophos Mid/Batvir94
Trend Micro BAT_STORMBRING.A
VirusBuster BAT.Stormb.B
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

BAT fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/BAT.Stormbringer.2097.B vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/BAT.Stormbringer.2097.B vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/BAT.Stormbringer.2097.B vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

[BATVIR] '94 (c) Stormbringer [P/S]
image