Létrehozva: 2007-11-27, 17:00:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:58:37
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 554
Dátum: 1995-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Chill.544 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Chill-544
AVG Chill.544
Avira Touch
BitDefender Chill.544
e-Trust Chill
F-PROT Chill.544
Fortinet Chill.544
F-Secure Virus.DOS.Chill.544
Panda Chill
Ikarus Virus.DOS.Chill.544
Kaspersky Virus.DOS.Chill.544
McAfee Chill.544(Virus)
NOD32 (ESET) Chill.544
Microsoft DOS/Chill.544
vírusvédelem elnevezés
Norton Antivirus Chill
Panda Chill
Rising Antivirus Chill.544
Sophos Chill
Trend Micro CHILL
VirusBuster Chill.544
AVG Chill.544
Kaspersky Virus.DOS.Chill.544
F-Secure Virus.DOS.Chill.544
McAfee Chill.544(Virus)
Norton Antivirus Chill
Sophos Chill
Trend Micro CHILL
VirusBuster Chill.544
 

szervezet elnevezés
Wildlist Chill

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz. A víruskód elhelyezése a megfertőzött gazdaprogramban különösen érdekes, mert a vírusmentesítéskor a takarító programnak pontosan tudnia kell, honnan és mekkora részleteket kell kivágnia. Bootvírusok esetén az 512 bájtnál (1 szektor) nagyobb programkódot már csak további szektorokban lehet elrejteni, amelyek megtalálása a víruskód konkrét ismerete nélkül elég nehéz.

A víruskód a fertőzött fájl(ok) végére kerül és a program elején csupán egy ugróutasítást módosít, hogy a gazdaprogram indításakor először a víruskód fusson le, majd visszaugrik az eredeti belépési pontra.

A víruskészítők már a kezdetektől igyekeztek programjaik elrejtésére. Ennek érdekében a vírusprogramot kódolják, illetve olyan "szolgáltatással" látják el, hogy a kód fertőzésről fertőzésre változzon. Ennek mértéke is változó, és a többalakúság fokának megfelelően megkülönböztetünk polimorf, oligomorf és metamorf kártevőket. Az oligomorf, illetve polimorf kártevőkben alkalmazott kódolásra (és kártevőre) jellemző a beépített dekódoló eljárás (dekriptor) is, mely a legtöbb esetben jól elkülöníthető a víruskód többi részétől.

A MS-DOS/Chill.544 vírus polimorf sajátságokkal rendelkezik, azaz fertőzésről fertőzésre módosítja saját kódját, s ezzel megnehezíti, vagy akár lehetetlenné is teszi, hogy azonosító bájtsorozat(ok) segítségével fedezzék fel és/vagy azonosítsák egyértelműen a fertőzést okozó víruspéldányokat.

A vírus programkódja titkosított.

image

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

módosítja a rendszerórát

feltétel

soha (a MS-DOS/Chill.544 vírus kódja tartalmaz egy nem működő büntető rutint, ezért ez soha nem hajtódik végre)

tevékenység

megformáz egyes merevlemez szektorokat


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Chill.544 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Chill.544 vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/Chill.544 vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.

A memóriába beülő MS-DOS/Chill.544 vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 1200 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Chill.544 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

[CHiLL TOUCH] You cannot touch these phantoms