Létrehozva: 2007-11-06, 16:31:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 11:06:23
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 10799
Dátum: 2002-06-12
Nyelv: Assembly
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
Veszélyeztetett fájlok: .exe, .scr
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Chir.A féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:ChineseHack
AVG Win32/Chir.A@mm
BitDefender Win32.Runouce.A@mm
e-Trust Win32/Chir.10799
F-Secure Email-Worm.Win32.Runouce.a
Ikarus Email-Worm.Win32.Runouce.a
McAfee W32/Chir.a@MM(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/Chir.A@mm
NOD32 (ESET) Win32/Chir.A
Norton Antivirus W32.Chir@mm
Rising Antivirus Worm.Runouce
Trend Micro WORM_CHIR.A
VirusBuster I-Worm.Chir.A
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Chir.A féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) runouce.exe nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Runonce" =" C: \ WINDOWS\ System32\ runouce. exe" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Chir.A féreg ChineseHacker néven hoz létre mutexet.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Chir.A féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Chir.A féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

Az üzenetek elküldéséhez a férgek, vírusok a megpróbálják megkeresni a továbbításhoz szükséges SMTP szervereket.

A Win32/Chir.A féreg a(z) btamail.net.cn SMTP szervert próbálja használni.

image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladóját az alábbi listából választja ki:

  • iloveyou@btamail.net.cn
  • <user>@hotmail.com

Tárgy

A levél lehetséges tárgya: Hi, i am <user>


Melléklet

A féreg által küldött e-mail üzenet melléklete P.exe .


Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Chir.A féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS01-027 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés lehetővé teszi a támadó számára külső program automatikus végrehajtását a Microsoft Internet Explorer 5.01 és 5.5 böngészőkön belül.