Létrehozva: 2007-11-22, 15:20:34
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:59:02
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 409
Dátum: 1993
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Chromoso.406 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Memory Lapse-406
AVG Glitch
BitDefender PS-MPC.0406.AD.Gen
e-Trust Chromo
F-PROT Chromo.406
F-Secure Virus.DOS.MemLapse.406
Ikarus Virus.DOS.MemLapse.406
Kaspersky Virus.DOS.MemLapse.406
McAfee Glitch.406(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Chromo.406
NOD32 (ESET) Chromoso.406
Norton Antivirus Chromo
Panda Chromosome Glitch
Rising Antivirus MemLapse.406
Sophos MemoryLapse-406
Trend Micro CHROMOSOME
VirusBuster Chromo.406
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Chromoso.406 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 3 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Chromoso.406 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Chromoso.406 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

[Chromosome Glitch] v1.0 Copyright (c) 1993 Memory Lapse.
image