Létrehozva: 2008-07-03, 11:34:38
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:59:47
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 292
Dátum: 2002-09-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Civilwar.Rabbit.292 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Rabbit-292
AVG Rabbit
Avira Rabbit
BitDefender SillyC.292.B
e-Trust SillyC
F-PROT SillyC.292.B
F-Secure Virus.DOS.CivilWar.Rabbit.292
Ikarus Virus.DOS.Civilwar.Rabbit.292
Kaspersky Virus.DOS.CivilWar.Rabbit.292
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/r(Virus)
NOD32 (ESET) Civilwar.Rabbit.292
Microsoft DOS/SillyC_292.B
Norton Antivirus Atomic
Panda Univ
Rising Antivirus SILLYC.292.B
Sophos Rabbit-292
Trend Micro RABBIT
VirusBuster SillyC.292.C
 
 • Egyéb elnevezések: Rabbit,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  május 2-án

  tevékenység

  felülírja a bootszektor első szektorát


  A fertőzés módszerei

  A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

  A MS-DOS/Civilwar.Rabbit.292 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

  A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

  Rekurzív módon az alkönyvtárakban is keres fertőzhető célpontokat.


  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Civilwar.Rabbit.292 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Civilwar.Rabbit.292 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  The Rabbit Virus By: Corrupt Of Death Row
  image