Létrehozva: 2007-11-08, 18:08:50
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:01:26
Platform: WM
Típus: macrovirus
Méret: 2080
Dátum: 1997-05-01
Nyelv: WordBasic
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS2 összes...
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Linux, Unix, Solaris, BeOS, Windows CE, Windows Mobile, Palm, Symbian, EPOC
Veszélyeztetett fájlok: DOC, DOT
Működéshez szükséges modulok: WordBASIC
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A WM/Concept.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MW:Concept-A
AVG WM/Concept.A
BitDefender WM.Concept.A
e-Trust WM/Concept.A
F-PROT WM/Concept.A
F-Secure WM/Concept.A
Ikarus Virus.MSWord.Concept.Al
Kaspersky Virus.MSWord.Concept
vírusvédelem elnevezés
McAfee WM/Concept(Virus)
Microsoft WM/Concept.A
NOD32 (ESET) WM/Concept.A
Panda WM/Concept.A
Rising Antivirus Concept.B:FR
Sophos WM/Concept
Trend Micro WM_CONCEPT
VirusBuster WORD.95.Concept.X
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A WM/Concept.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

 • AAAZAO
 • AAAZFS
 • AutoOpen
 • PayLoad

A fertőzött sablonfájl tartalmazza az alábbi vírusmakrókat:

 • AAAZAO
 • AAAZFS
 • FileSaveAs
 • PayLoad
Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A WM/Concept.A macrovirus a víruskódját a hagyományos makróterületen helyezi el.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A AutoOpen automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A(z) FileSaveAs makró a gyári menümakró helyét átvéve vezérlést ad a WM/Concept.A macrovirus futásához.

A macrovirus egy számlálót használ futásának követésére.

A macrovirus csak akkor aktiválódik, ha az alábbi makrók nincsenek a rendszerben:

 • Payload
 • FileSaveAs
A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus a következő kiterjesztésű fájlokat fertőzi meg:

 • DOC
 • RTF

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

üzenetablakot jelenít meg

image

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A WM/Concept.A macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

REM That's enough to prove my point
image image image image