Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2007-11-22, 15:28:18
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:10:52
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 4000
Dátum: 1998-02
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
Veszélyeztetett fájlok: com, exe
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Die_Hard.4000.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Die Hard-4000
AVG Die
BitDefender Die_Hard.4000.Gen
e-Trust Die_Hard
F-PROT Die_Hard.4000.A
F-Secure Virus.DOS.DieHard2.4000.a
Ikarus Virus.DOS.DieHard2.4000.A
Kaspersky Virus.DOS.DieHard2.4000.a
McAfee Die-Hard.4000.a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Die_Hard.4000.A
NOD32 (ESET) Die_Hard.4000.A
Norton Antivirus Die_Hard
Panda Die Hard 2
Rising Antivirus DOSCOM.Virus.DieHard2.4000.2
Sophos DieHard-4000
Trend Micro DIE_HARD_2-M
VirusBuster Die Hard 2
 

szervezet elnevezés
Wildlist Die_Hard.4000.A,Die_Hard

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

  • 3-án, 11-én, 15-én és 28-án ha keddre esik
  • és
  • legalább "13" fájlt már megfertőzött

tevékenység

  • trojanizálja az ASM és PAS forrásfájlokat

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    SW Error

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl megnyitása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Die_Hard.4000.A vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Die_Hard.4000.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 9232 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Die_Hard.4000.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

SW DIE HARD 2
SW Error