Létrehozva: 2007-11-08, 18:17:14
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 17:02:27
Platform: XM
Típus: macrovirus
Méret: 4115
Dátum: 1994-12-17
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS/2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Unix, Linux, Solaris, Macintosh, Mac OS X, Windows 3.xx, BeOS
Veszélyeztetett fájlok: Microsoft Excel XLS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A XM/DMV.A.1 macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast MX:DMV
AVG XM/DMV
BitDefender XM.DMV.A
e-Trust XM/DMV.A
F-PROT XM/DMV.A
F-Secure XM/DMV.A
Ikarus Virus.MSExcel.Dmv.b
Kaspersky Virus.MSExcel.Dmv
McAfee XM/DMV.a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft XM/DMV.A
NOD32 (ESET) XM/DMV.A
Norton Antivirus XM.DMV.A
Panda XM/DMV.A
Rising Antivirus DMV
Sophos XM/DMV
Trend Micro XM_DMV.B
VirusBuster EXCEL.95.Dmv.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A XM/DMV.A.1 macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) Auto_Close vírusmakrót.

A fertőzött sablonfájl tartalmazza a(z) Auto_Close vírusmakrót.

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A Auto_Close automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A macrovirus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus XLS kiterjesztésű fájlokat fertőz.

A vírus a megfertőzött program startup könyvtárában létrehozza a "GLOBAL.XLM" vírushordozó sablonfájlt.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

üzenetablakot jelenít meg

image image image image image image image image

Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A XM/DMV.A.1 macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

' Excel Auto_Close DMV
' 12/27/94 by joelm@eskimo.com
'
' This is a quick and dirty demonstration of a DMV running under
' Microsoft Excel 5.0. It demonstrates the security risks of
teljes lista...
image image image image