Létrehozva: 2007-11-22, 16:16:12
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:52:26
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 555
Dátum: 1995-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Quit.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Quit-555
AVG Quit
BitDefender Quit.555.D
e-Trust Quit 1992
F-PROT Quit.555.B
F-Secure Virus.DOS.Quit.555.a
Ikarus Virus.DOS.Quit.555.A
Kaspersky Virus.DOS.Quit.555.a
McAfee Quit(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Quit_555.B
NOD32 (ESET) Quit.A
Norton Antivirus Quit.A
Panda Dutch.555
Rising Antivirus Bwish 555
Sophos V-555
Trend Micro 555
VirusBuster Dutch
 

szervezet elnevezés
Wildlist Quit.A,Quit-1992

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az 1992. évtől

tevékenység

megakadályozza a gazdaprogram futását


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Quit.A vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Quit.A vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/Quit.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 560 bájt.