Létrehozva: 2009-06-29, 16:22:42
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 18:59:29
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 118784
Dátum: 2008-11-26
Tömörítő: PE_Patch, UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Rustock.NGI trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG SHeur2.EEH
BitDefender Trojan.Generic.1208974
Fortinet W32/Agent.AAOP!tr.dldr
F-Secure Trojan-Dropper.Win32.Agent.aaop
Ikarus Backdoor.Rustock
McAfee Generic.dx(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Rustock.NGI
Microsoft Win32/Meredrop
Sophos Mal/Generic-A
Trend Micro TROJ_Generic.DMS
VirusBuster Trojan.DR.Agent.HNOG
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Rustock.NGI trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) \drivers\<random>.sys nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ Services\ <random>] " ImagePath" =" C: \ WINDOWS\ system32\ drivers\ <random>. sys" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl.
Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\drivers\<random>.sys elérési útra hivatkozik.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.