Létrehozva: 2008-04-04, 14:21:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 19:11:58
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 268355
Dátum: 2007-05-10
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Sohanad.NAP féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen {UPX}
AVG Generic_c.EC
Avira Worm/Hakaglan.A
BitDefender Win32.Worm.IM.Sohanad.I
e-Trust Win32/Nuqel.H
F-PROT W32/Sohanad.D
Fortinet W32/HAKAGLAN.A!worm
F-Secure IM-Worm.Win32.Sohanad.t
Ikarus Worm.Win32.AutoIt.c
Kaspersky IM-Worm.Win32.Sohanad.t
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/YahLover.worm
NOD32 (ESET) Win32/Sohanad.NAP
Microsoft Worm:Win32/Sohanad.I
Norton Antivirus W32.Imaut.AY
Panda W32/Sohanat.BZ.worm
Rising Antivirus Worm.IM.Win32.Sohanad.b
Sophos W32/Sohana-V
Trend Micro WORM_HAKAGLAN.A
VirusBuster Worm.Sohanad.T
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Sohanad.NAP féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) Tasks\At1.job nevű fájlt.

A Win32/Sohanad.NAP féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • scvhost.exe
 • setting.ini

Bemásolja magát a megosztott mappákba a mappa nevével, .exe kiterjesztéssel.

A Win32/Sohanad.NAP féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Yahoo Messengger"="C:\WINDOWS\system32\SCVHOST.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="explorer.exe SCVHOST.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Explorer\WorkGroupCrawler\Shares] "share"="\New Folder.exe"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\Explorer] "NoFolderOptions"="1"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Schedule] "AtTaskMaxHours"="0"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableRegistryTools"="1"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Policies\System] "DisableTasMgr"="1"
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Sohanad.NAP féreg leállítja azon folyamatokat, melyek nevében szerepelnek a következő szótöredékek:

 • regedit
 • .exe

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi fájlokat tölti le a webről a háttérben:

 • http://freewebs.com/nhattruongquang/settings.xls
 • http://freewebs.com/nhattruongquang/settings.nql
 • http://nhattruongquang.0catch.com/settings.xls
 • http://nhattruongquang.0catch.com/settings.nql