Létrehozva: 2008-04-04, 14:34:44
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 20:12:46
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 78336
Dátum: 2006-08-25
Tömörítő: UPX
Nyelv: Visual C++
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Womble.B féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Womble
AVG Worm/Generic.WE
Avira WORM/Womble
BitDefender Win32.Expandit.A@mm
e-Trust Win32/Womble.A
F-PROT W32/SillyWorm.QS
Fortinet W32/Small.F@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Womble.b
Ikarus Email-Worm.Win32.Womble.b
Kaspersky Email-Worm.Win32.Womble.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Womble@MM(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Womble.B
Microsoft Win32/Womble.C@mm
Norton Antivirus W32.Womble.A@mm
Panda Trj/Spammer.CH
Rising Antivirus Worm.Mail.Small.f
Sophos W32/Womble-C
Trend Micro WORM_WOMBLE.B
VirusBuster I-Worm.Small.DQE
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.

A Win32/Womble.B féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • winlogin.exe
 • netupdate.exe
 • winupdate.exe
 • winlog.exe

A Win32/Womble.B létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Application Data\ Microsoft\ WinTools\ nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

A Win32/Womble.B féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="Explorer.exe <spaces> C:\windows\system32\<filename>" [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "UserInit"="C:\WINDOWS\system32\userinit.exe <spaces> ,C:\windows\system32\<filename>"[HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ms_net_update"="C:\windows\system32\<filename>"
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ms_net_update"="C:\windows\system32\<filename>"
Megjegyzés: A leírásban szereplő <filename> a féreg által létrehozott fájl nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <spaces> több egymás utáni szóköz karaktert jelöl. Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Womble.B féreg a C:\Windows\System.ini fájl [boot] szekciójába az alábbi bejegyzéseket teszi:

Shell=Explorer.exe <spaces> C:\windows\system32\<filename>
UserInit=C:\WINDOWS\system32\userinit.exe <spaces> ,C:\windows\system32\<filename>
A fentiekben szereplő <filename> a féreg által létrehozott fájl nevét jelöli. A fentiekben szereplő <spaces> több egymás utáni szóköz karaktert jelöl. Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Womble.B féreg megosztott könyvtárként a(z) C:\Documents and Settings\<user>\Local Settings\Application Data\Microsoft\WinTools mappát használja.

A Win32/Womble.B féreg az alábbi fájlokat osztja meg P2P megosztásban:


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Womble.B féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Womble.B féreg az alábbi kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket:

A Win32/Womble.B féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

A féreg a [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Internet Account Manager\Accounts] regisztrációs adatbázis bejegyzést használja SMTP szerver kereséséhez.

Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címében szereplő felhasználó az alábbiak egyike:

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • bbc.com
 • blueyonder.co.uk
 • bonbon.net
 • cashette.com
 • caths.co.uk
 • teljes lista...

Tárgy

A levél tárgyát az alábbi szótöredékekből állítja össze:


Melléklet

A féreg által elküldött e-mail mellékletének neve lehet:

 • about_windows
 • congratulations
 • firefox_update
 • free_anti_spyware
 • free_antivirus
 • teljes lista...

A féreg által elküldött e-mail mellékletének kiterjesztése lehet:

 • exe
 • jpg
 • pif
 • wmf

A féreg által elküldött e-mailben zip a melléklet második kiterjesztése.

A féreg rejtőzködési célból második fájlkiterjesztést is használ a mellékletben.Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Womble.B féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS06-001 jelű sérülékenységét.

A támadó a biztonsági rés kihasználásához egy olyan speciálisan kialakított Windows metafájlt (WMF) hoz létre, mely nagy eséllyel távoli kódfuttatásra ad lehetőséget, ha a felhasználó meglátogat egy rosszindulatú céllal kialakított webhelyet, vagy megtekinti egy támadó szándékkal létrehozott e-mail üzenet mellékletét. Ha egy támadó kihasználja a biztonsági rést, teljes mértékben átveheti a rendszer irányítását.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A féreg megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • http://211.184.55.7
 • http://anyproxy.net
 • http://baishui.info
 • http://email-Support.Seekful.com
 • http://est.otsos.info
 • teljes lista...

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

30. percében

tevékenység

a(z) support.365soft.info weboldalhoz csatlakozik