Létrehozva: 2008-04-08, 16:19:30
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:14:17
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 570226
Dátum: 2006-02-22
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.Admedia adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adware-gen.
AVG Adware Generic.MPY
Avira DR/AllSum.B.2
BitDefender Adware.Bho.Iehelper.A
F-PROT W32/Trojan.ADVI
Fortinet Adware/AllSum
F-Secure Trojan-Downloader.NSIS.QQHelper.d
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Banload.byl
Kaspersky not-a-virus:AdWare.Win32.AllSum.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee potentially unwanted program Generic PUP
NOD32 (ESET) Win32/Adware.Admedia
Microsoft PWS:Win32/LNB
Norton Antivirus Trojan.Smartallyes
Panda Adware/Ourxin
Rising Antivirus Dropper.Agent.bpy
Sophos Troj/Agent-FUV
Trend Micro TROJ_AGENT.XUQ
VirusBuster Adware.IEHlpr.B
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image

A Win32/Adware.Admedia adware a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • dtservice.dll
 • ibmuuid.dll
 • ibmvdr_.dll
 • microapmddt.dll
 • msuuid_.dll
 • teljes lista...
image image image

A Win32/Adware.Admedia adware a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "mscfs"="RUNDLL32 C:\WINDOWS\system32\msibm\cfsys.dll,cfs"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "supdate2.dll"="RUNDLL32 C:\WINDOWS\system32\supdate2.dll,Run"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\RunOnce] "supdate2.dll"="RUNDLL32 C:\WINDOWS\system32\supdate2.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\policies\Explorer\Run] "rundll32.exe C:\WINDOWS\system32\DTSERV~1.DLL,LOAD"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A adware megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • www.ourxin.com
 • www.ccnnic.com
 • www.powernum123.com
 • file.qqhelper.com
 • file2.qqhelper.com
 • teljes lista...

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

kéretlen reklámokat jelenít meg