Létrehozva: 2007-11-22, 14:44:04
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:19:18
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1032
Dátum: 1992-10-20
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/5Lo vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast 5 Lo
AVG 5_lo
BitDefender 5lo.1025
e-Trust 5 Lo
F-PROT 5lo.1025
F-Secure Virus.DOS.5lo.1024
Ikarus Virus.DOS.5lo.1024
Kaspersky Virus.DOS.5lo.1024
McAfee Univ/f(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/5lo.1025
NOD32 (ESET) 5Lo
Norton Antivirus 5Lo
Panda 5Lo.1025
Rising Antivirus 5lo.1024
Sophos 5 Lo
Trend Micro 5LO
VirusBuster 5lo.1025
 

szervezet elnevezés
Wildlist 5Lo

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz. A vírusok programkódja mérhető helyet foglal a fájlokban, a bootszektorban, az mbr-ben, illetve a flopi vagy merevlemez szektoraiban. Ez a méret nem mindig egyezik meg a tényleges és látható méretnövekedéssel, mert egyéb hatások is közrejátszanak. Például, ha a vírus felülír saját kódjával kisebb-nagyobb programszakaszokat a fájlban, vagy ha a gazdaprogram "üregeiben" rejti el saját kódját. Előfordulhat az is, hogy a megfertőzött fájlokat a szegmenshatárig tölti fel valamilyen (általában közömbös) tartalommal. Sok esetben a víruskód tényleges mérete helyett csak a lefoglalt szektorok számát lehet megadni. A több célpontot is fertőző kártevőknél gyakori eset, hogy az adott fájltípusok különböző struktúrája miatt a COM és az EXE fertőzésekben levő víruskód mérete más, illetve az mbr-t és bootszektort is fertőző bootvírusok és multitarget vírusok más mérettel jellemezhetők a flopilemez bootszektorában, mint az mbr-ben, vagy éppen a COM és/vagy EXE fájlokban.

A MS-DOS/5Lo vírus megnöveli a fertőzött fájlok méretét. Ez a méretnövekedés azonban fertőzésenként változhat. A méretnövekedés legkisebb értéke1030 bájt, a legnagyobb értéke pedig 1040 bájt.

A víruskód elhelyezése a megfertőzött gazdaprogramban különösen érdekes, mert a vírusmentesítéskor a takarító programnak pontosan tudnia kell, honnan és mekkora részleteket kell kivágnia. Bootvírusok esetén az 512 bájtnál (1 szektor) nagyobb programkódot már csak további szektorokban lehet elrejteni, amelyek megtalálása a víruskód konkrét ismerete nélkül elég nehéz.

A víruskód a fertőzött fájl(ok) végére kerül és a program elején csupán egy ugróutasítást módosít, hogy a gazdaprogram indításakor először a víruskód fusson le, majd visszaugrik az eredeti belépési pontra.

A vírusok egy jelentős hányada a megfertőzött fájlt valamilyen módon megjelöli. Ezzel jelzi, az adott állomány már fertőzött, azt nem kell mégegyszer megfertőznie. Ellenkező esetben az ismételt fertőzés nem kívánt méretnövekedéshez és a rendszer lassulásához vezet.

A vírus a 0C offsetnél elhelyezett FFAA értékkel jelöli meg a már sikerrel megfertőzött fájlokat a többszörös fertőzés elkerülésére.

A vírusok egy része lopakodó technikákat alkalmaz, ami azt jelenti, hogy a memóriába rezidens módon betelepedett vírus saját jelenlétét elrejtendő megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy a rendszer vírusmentes. Egyszerűbb esetben a fertőzés okozta méret, dátum és egyéb változásokat rejti el az operációs rendszer programjai és a felhasználói programok elől, de előfordulhat, hogy a teljes fertőzés előtti programterületet szimulálja.

A vírus lopakodó (stealth) tulajdonságokkal rendelkezik.


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl lezárása
A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/5Lo vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/5Lo vírus memóriarezidens.

A memóriába beülő MS-DOS/5Lo vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 2048 bájt.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/5Lo vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

92.05.24.5lo.2.23MZ