Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2007-11-27, 19:13:48
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:19:02
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 2906
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Abc vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast ABC-2378
AVG ABC
BitDefender ABC.2378
e-Trust Alphabet
F-PROT ABC.2378
F-Secure Virus.DOS.ABC.2378
Ikarus Virus.MSWord.Abc.2378
Kaspersky Virus.DOS.ABC.2378
vírusvédelem elnevezés
McAfee ABC(Virus)
Microsoft DOS/Abc.2378
NOD32 (ESET) Abc
Norton Antivirus ABC
Panda Abc
Rising Antivirus ABC.2905.a
Sophos Abc-2378
Trend Micro ABC
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

ha ugyanazt a billentyűt egymás után kétszer leütjük, akkor a vírus hatására kettő billentyűleütés helyett hármat észlelnek a programok

feltétel

minden hónap 15-én

tevékenység

  • felülírással tönkreteszi az első két merevlemez első 255 szektorát

  • trojanizálja a megnyitott fájlt (egy olyan kódrészletet fűz hozzá, ami a következő futtatásnál tönkre fogja tenni a merevlemezeket)

feltétel

az 1C megszakítás kezelője egy számlálót növel minden híváskor, s ha ez eléri a 4608 értéket, akkor nullázza és a másik számlálót növeli eggyel és az utóbbi eléri a 80-at

tevékenység

felülírással tönkreteszi az első két merevlemez első 255 szektorát


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Abc vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Abc vírus memóriarezidens.