Létrehozva: 2007-11-22, 14:47:00
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:18:47
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3619
Dátum: 1994-07
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP, Linux, Unix összes...
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Accept.3619.1 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Accept-3619
AVG Accept
BitDefender Accept.3619
e-Trust Accept.3619
F-PROT Accept.3619
F-Secure Virus.DOS.Accept.3619
Ikarus Virus.DOS.Accept.3619
Kaspersky Virus.DOS.Accept.3619
McAfee Accept(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Accept.3619
NOD32 (ESET) Accept.3619
Norton Antivirus Accept.3773
Panda Accept.3619
Rising Antivirus Accept.3619
Sophos Accept
Trend Micro ACCEPT.3619
VirusBuster Accept.3619
 

szervezet elnevezés
Wildlist Accept.3773

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

december 20-tól december 31-ig és március 28-tól március 31-ig

tevékenység

  • fájlokat töröl a merevlemezről

  • törli a merevlemez partícíós tábláját


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl betöltése

A csak olvasható (readonly), rejtett (hidden) és rendszer (system) attribútumú fájlok megfertőzésére is képes.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Accept.3619.1 vírus memóriarezidens.

A MS-DOS/Accept.3619.1 vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Accept.3619.1 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

ME PERDI A ACCEPT, SOY UN PELOTUDO=
COMMANDSCANCLEANNAVCPAVBOOTSAFEVSAFEIBMAVSHVGUARDVIRTESTVCAREDAILYDISKPART