Létrehozva: 2007-11-08, 16:22:34
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:18:36
Platform: A97M
Típus: macrovirus
Méret: 472
Dátum: 1998-03-01
Nyelv: VBA
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000, Windows XP, Windows 2003, Windows Vista, OS/2
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Unix, Linux, Solaris, Macintosh, Mac OS X, Windows 3.xx, BeOS
Veszélyeztetett fájlok: MDB
Működéshez szükséges programok: Access97
 

Helyi specialitás: Csak angol nyelvű változatban működik.

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A A97M/AccessiV.A macrovirus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Accesiv
AVG A97M/Loaded
BitDefender A97M.AccessIV.A
e-Trust A97M/Accessiv.A
F-PROT A97M/AccessiV
F-Secure Virus.MSAccess.AccessiV
Ikarus Virus.MSAccess.AccessiV
Kaspersky Virus.MSAccess.AccessiV
vírusvédelem elnevezés
McAfee A97M/AccessiV.a(Virus)
Microsoft A97M/AccessIv.A
NOD32 (ESET) A97M/AccessiV.A
Norton Antivirus AM.Accessiv.A
Panda A97M/AccessiV.A
Sophos AM97/AccessiV-A
Trend Micro A97M_AccessiV
VirusBuster ACCESS.97.Accessiv.A
 

Makrókezelés

A makróvírusok célja, hogy terjedésük során egy másik dokumentumot megfertőzzenek. Minden olyan adatállomány, mely az adatokon kívül az adatállomány értelmezni képes alkalmazás számára végrehajtható programot tartalmaz makróvírussal megfertőzhető. Természetesen ez csak akkor igaz, ha az alkalmazás számára végrehajtandó utasításkészlet lehetőséget teremt erre. A makróvírusok a terjedésük érdekében a megfertőzött dokumentumban makrókat hoznak létre. Ebben helyezik el a terjedésükhöz szükséges kódot, amit aztán a dokumentumot kezelő alkalmazás (például Microsoft Word, Excel) értelmez és végrehajt.

A A97M/AccessiV.A macrovirus által fertőzött dokumentum tartalmazza a(z) Autoexec vírusmakrót.

Megjegyzés: Egy állomány dokumentum, illetve sablon voltát NEM a fájl kiterjesztése dönti el. Minden sablon és dokumentum tartalmaz egy típusjelzést (ez egyetlen bit az állományban), ami alapján az alkalmazás eldönti, hogy dokumentumról vagy sablonról van-e szó. A makróvírusok a dokumentrumon, illetve sablonon belül számos különböző területen lehetnek. A vírus készítőjének alapvető célja, hogy minél jobban eldugja a vírus kódját.

A A97M/AccessiV.A macrovirus a víruskódját a hagyományos makróterületen helyezi el.

A A97M/AccessiV.A macrovirus víruskódja a(z) Virus makrómodulban található.

A makróvírusoknak gondoskodniuk kell arról, hogy a fertőzött makrókód elinduljon. Erre a makróvírusokat kezelő alkalmazások számos lehetőséget kínálnak.

A Autoexec automakró segítségével éri el a makróvírus, hogy felhasználói beavatkozás nélkül, automatikusan lefusson és vezérléshez jusson a számítógép felett a víruskód.

A macrovirus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A makróvírusok esetenkén több különböző típusú állományt is képesek megfertőzni.

A macrovirus MDB kiterjesztésű fájlokat fertőz.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

  • üzenetablakot jelenít meg

  • felülírja a vírusmakróval a(z) Autoexec nevű makrót


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A A97M/AccessiV.A macrovirus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

'Find MS Database File!
'Find another MS Database File!
image image image