Létrehozva: 2007-11-22, 14:48:14
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:14:54
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1243
Dátum: 2002-11-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Acvt vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Acvt-1250
AVG Acvt
BitDefender ACVT.1243
e-Trust Acvt.1243
F-PROT Acvt.1243
F-Secure Virus.DOS.Acvt.1243
Ikarus Virus.DOS.Acvt.1243
Kaspersky Virus.DOS.Acvt.1243
McAfee Acvt.1243(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Acvt.1243
NOD32 (ESET) Acvt
Norton Antivirus Accept.3773 (Gen1)
Panda Acvt.1243
Rising Antivirus Unknown DOS Virus
Sophos Acvt
Trend Micro ACVT-G
VirusBuster Acvt.1243
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

az aktuális meghajtó a flopi

tevékenység

átírhatja a főkönyvtár valamennyi bejegyzésében a kezdő klasztert FFh értékre

feltétel

az aktuális meghajtó merevlemez

tevékenység

megváltoztathatja a partíciós táblában valamennyi partíció rendszer kódját


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása
  • fájl betöltése

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Acvt vírus memóriarezidens.