Létrehozva: 2007-11-08, 16:29:18
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:14:40
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 147400
Dátum: 2003-11
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.180Solutions.1 trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Ad-Agent
AVG Downloader.Small.38.D
BitDefender Adware.Ncase.D
e-Trust Win32/BettInet!generic
F-PROT W32/CodeCru-based!Maximus
F-Secure AdWare.Win32.180Solutions.ao
Ikarus AdWare.Win32.180Solutions.ap
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Small.asf
vírusvédelem elnevezés
McAfee New Malware.t(Trojan)
Microsoft Win32/180SolutionsNCase
NOD32 (ESET) Win32/Adware.180Solutions
Norton Antivirus Adware.180Search
Panda Adware/IST
Rising Antivirus Adware.BatterInternet.a
Trend Micro TROJ_Generic
VirusBuster Adware.Zango.B
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image

A Win32/Adware.180Solutions.1 trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Program Files\NudgeMania.exe
 • C:\Program Files\webHancer\Programs\whAgent.exe
 • C:\Program Files\webHancer\Programs\whSurvey.exe
 • C:\Program Files\webHancer\Programs\whinstaller.exe
 • C:\Program Files\180Search Assistant\SA\saap.exe
 • C:\Program Files\180Search Assistant\bar\1.bin\

A trójai kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image

A Win32/Adware.180Solutions.1 trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "MyWebSearch Email Plugin"="C:\Progra~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\mwsoemon.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "NUDGEMANIA"="C:\Program Files\NudgeMania\NudgeMania.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "My Web Search Bar"="rundll32 C:\Progra~1\MYWEBS~1\bar\1.bin\MWSBAR.DLL,S"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "New.net Startup"=rundll32 C:\Progra~1\NEWDOT~1\NEWDOT~2.DLL,ClientStartup -s"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "saap"="c:\program files\180search assistent\sa\saap.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "webHancer Agent"="C:\Program Files\webHancer\Programs\whAgent.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "webHancer Survey Companion"="C:\Program Files\webHancer\Programs\whSurvey.exe"

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A trójai megkísérel a(z) http://today.smileycentral.com/smileytoday/main.jhtml?congrats=1 webcímre csatlakozni.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A trójai a(z) Smiley Central fájlt tölti le a webről a háttérben.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image image image image image image image image image image image image image