Létrehozva: 2008-04-04, 11:39:44
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:14:12
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 6184
Dátum: 2006-09-02
Tömörítő: UPX
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.Agent adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adan-C
AVG Downloader.Generic2.BFW
Avira DR/Agent.UT.3
BitDefender Adware.Agent.AE
e-Trust Win32/Wenhuu.A
F-PROT W32/AdloaderX.EMO
Fortinet Adware/AdMoke
F-Secure renamed
Ikarus Trojan.Win32.Agent.ut
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Adload.ci
McAfee Allsum.dr(Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Adware.Agent
Microsoft Win32/Adload
Norton Antivirus Adware.Borlan
Panda Adware/Admoke
Rising Antivirus Dropper.Agent.dau
Sophos Troj/Mdrop-BKJ
VirusBuster Adware.Allsum.G
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.Agent adware a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) wdfmgr32.exe nevű fájlt.

image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " wdfmgr32" =" C: \ WINDOWS\ system32\ tpx. ud" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

Beszúrja magát az összes folyamatba.


E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Adware.Agent adware a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

image image image image image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

A feladó e-mail címéhez az alábbi domanineveket használja fel:

 • aol.com
 • gmail.com
 • hotmail.com
 • msn.com
 • yahoo.com

Az e-mail feladójának első részét az alábbi szavakból kombinálja:

A második rész az alábbi szavak valamelyike:


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • 14 year old boy claims 57 lives
 • George Bush admits to drug addiction
 • Multiple Nuclear Weapons found in Iraq
 • Osama Bin Laden strikes again
 • Russian missle hits US satellite

Melléklet

A adware által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • Full_Details.zip
 • Full_Info.zip
 • Full_Story.zip
 • Latest_News.zip
 • Message_Full.zip


Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A adware megkísérel a(z) 19909.com webcímre csatlakozni.


Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A adware jelszavakat gyűjt a számítógépről.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

működése során

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image