Létrehozva: 2010-11-15, 09:50:56
Utolsó frissítés: 2010-11-17, 08:43:42
Platform: Win32
Típus: alkalmazás
Méret: 1774458
Dátum: 2010-04-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.Antipiracy alkalmazás elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Adware-gen
AVG FakeAlert.RF
Avira DR/Ransom.CardPay.D
BitDefender Trojan.Generic.4306135
F-Secure Trojan.Generic.4306135
Ikarus Trojan-Ransom.Win32.CardPay
Kaspersky Trojan-Ransom.Win32.CardPay.d
NOD32 (ESET) Win32/Adware.Antipiracy
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Trojan:Win32/DotTorrent
Norton Antivirus Trojan.ADH
Panda Trj/CI.A
Rising Antivirus Trojan.Win32.Generic.520261A5
Sophos Troj/FakeAle-RL
Trend Micro TROJ_GEN.R1BC2G4
VirusBuster Trojan.Agent.ZFHP
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.Antipiracy alkalmazás az alábbi fájlokat hozza létre:

  • Documents and Settings\<user>\Application Data\IQManager\
  • Documents and Settings\<user>\Desktop\I-Q Manager.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image image

A Win32/Adware.Antipiracy alkalmazás a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "iqmanager.exe"="C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\IQManager\iqmanager.exe silent"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon] "Shell"="C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\IQManager\iqmanager.exe"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\IQManager] "DisplayName"="I-Q Manager"
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\IQManager] "NoModify"=0x00000001
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\IQManager] "NoRepair"=0x00000001
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Uninstall\IQManager] "UninstallString"="C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\IQManager\uninstall.exe"
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

tevékenység

egy ikont hoz létre az asztalon I-Q Manager néven

image