Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2008-09-26, 15:22:46
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:13:50
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 118784
Dátum: 2008-03-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.Cinmus trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Agent-OXO
AVG Downloader.Obfuskated
Avira WORM/Rbot.118784.18
BitDefender Trojan.Downloader.Agent.ZCD
e-Trust Win32/Qqpass.WB
F-PROT W32/Heuristic-210!Eldorado
F-Secure Backdoor.Win32.Rbot.hhm
Ikarus Virus.Win32.Agent.OXO
Kaspersky not-a-virus:AdWare.Win32.Cinmus.ebt
vírusvédelem elnevezés
McAfee Generic.dx(Trojan)
NOD32 (ESET) probably a variant of Win32/Adware.Cinmus
Microsoft Win32/Small.HH
Norton Antivirus Trojan.Cinmeng
Rising Antivirus Trojan.Win32.Undef.cgf
Sophos Troj/Agent-GSJ
Trend Micro WORM_RBOT.YP
VirusBuster Worm.Rbot.ABBK
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.Cinmus trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) mprmsgse.axz nevű fájlt.

A Win32/Adware.Cinmus létrehozza a C: \ Documents and Settings\ <user>\ Local Settings\ Temporary Internet Files\ _inimac nevű fájlt.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

Az alábbi weboldalakhoz csatlakozik:

  • loader.51edm.net
  • gs.chnsystem.com