Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2008-07-30, 10:18:12
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:13:32
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 4807192
Dátum: 2007-05-24
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.DriveCleaner adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Generic.VZM
NOD32 (ESET) Win32/Adware.DriveCleaner
vírusvédelem elnevezés
Sophos ErrorSafe
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image image

A Win32/Adware.DriveCleaner \DriveCleaner 2006 Free\ néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

A Win32/Adware.DriveCleaner adware az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Documents and Settings\All Users\Start Menu\Programs\DriveCleaner 2006 Free\
 • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\DriveCleaner Free
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.
image image image

A Win32/Adware.DriveCleaner adware a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "DriveCleaner 2006 Free"="C:\Program Files\DriveCleaner 2006 Free\UDC2006.exe /min"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\DriveCleaner 2006 Free]
 • [HKEY_CURRENT_USER\Software\DriveCleaner 2006 Free]

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

 • egy ikont hoz létre az asztalon DriveCleaner Free néven

  image
 • a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

  image image image image image image image image image image image image

feltétel

működése során

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image image image