Létrehozva: 2010-07-27, 10:40:14
Utolsó frissítés: 2010-10-29, 11:30:03
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 147467
Dátum: 2009-05-03
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.IeDefender.NOK trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG Dropper.Agent.KGK
BitDefender Trojan.Downloader.JLBO
e-Trust Win32/Oneraw.AAC
F-PROT W32/Dropper.ADPA
F-Secure Trojan.Downloader.JLBO
Ikarus Win32.SuspectCrc
Kaspersky Trojan-Dropper.Win32.Agent.xol
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/TrojanDropper.Agent.NOK
Microsoft Win32/Renos.DU
Norton Antivirus Downloader.MisleadApp
Rising Antivirus Trojan.Clicker.Win32.Undef.at
Sophos Mal/Renos-H
Trend Micro TROJ_Gen.4X0544
VirusBuster Trojan.DR.Agent.FFHC
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/Adware.IeDefender.NOK trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • c.ico
 • fhl.dll
 • m.ico
 • rgf.dll
 • s.ico
 • sv.exe

A Win32/Adware.IeDefender.NOK trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\Cheap Pharmacy Online.url
 • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\Search Online.url
 • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\VIP Casino.url
 • C:\Documents and Settings\<user>\Favorites\Cheap Pharmacy Online.url
 • C:\Documents and Settings\<user>\Favorites\Search Online.url
 • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <long-random-hexa> kifejezés egy hexa karakterekből álló, hosszú karaktersorozatot jelöl.
image image image image image image

A Win32/Adware.IeDefender.NOK trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{6599A965-FA2D-41CD-95B1-13140F1CF8A3}] "@"="Osma"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{6599A965-FA2D-41CD-95B1-13140F1CF8A3}\InprocServer32] "@"="C:\WINDOWS\system32\fhl.dll"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{6599A965-FA2D-41CD-95B1-13140F1CF8A3}\InprocServer32] "ThreadingModel"="Apartment"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{6599A965-FA2D-41CD-95B1-13140F1CF8A3}\ProgID] "@"="monamia2"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Classes\CLSID\{6599A965-FA2D-41CD-95B1-13140F1CF8A3}\Programmable] "@"=(default value)
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <date> az aktuális dátumot jelöli a számítógépen.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) megauplinkbindinstaller.com weboldalhoz csatlakozik.

Megjegyzés: A kártevők gyakran az internetről töltenek le kártékony kódot, melyek tartalma és elérhetősége azonban folyamatosan változhat.