Létrehozva: 2010-03-19, 16:05:32
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:05:32
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 1935360
Dátum: 2009-06-13
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.MalwarCleaner trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Trojan-gen
AVG SHeur2.ALEN
Avira TR/FakeMalean.A
BitDefender Trojan.Generic.IS.572264
e-Trust Win32/VMalum.FNTV
F-Secure Trojan.Generic.IS.572264
Ikarus not-a-virus:FraudTool.Win32.Agent
Kaspersky not-a-virus:FraudTool.Win32.Agent.tf
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Adware.MalwareCleaner
Microsoft Win32/FakeMalean
Norton Antivirus MalwareCleaner
Panda Trj/CI.A
Sophos Troj/FakeAV-SZ
Trend Micro TROJ_Generic.DIT
VirusBuster Fraudtool.Agent.NHSI
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image

A Win32/Adware.MalwarCleaner trójai a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza a(z) \twain_32\<random> nevű fájlt.

A Win32/Adware.MalwarCleaner trójai a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése az alábbiak egyike:

 • .dll
 • .exe

A Win32/Adware.MalwarCleaner \<random>\<number>.exe néven a C:\Program Files mappába másolja magát.

A Win32/Adware.MalwarCleaner trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

 • Documents and Settings/<user>/Desktop/Malware Cleaner.lnk
 • Documents and Settings/<user>/Start Menu/Malware Cleaner/Malware Cleaner.lnk
 • Documents and Settings/<user>/Start Menu/Malware Cleaner/Uninstall.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl a fájl nevében.
image image image

A Win32/Adware.MalwarCleaner trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Malware Cleaner"="C:\Program Files\<random>\<number>.exe /startup"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "AntiVirusDisableNotify"=0x00000001
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "AntiVirusOverride"=0x00000001
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "FirewallDisableNotify"=0x00000001
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Security Center] "FirewallOverride"=0x00000001
 • teljes lista...
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <random> megjelőlés véletlenszerűen generált karaktersorozatot jelöl. Megjegyzés: A leírásban szereplő <number> számjegyeket jelöl.