Létrehozva: 2010-01-12, 09:40:18
Utolsó frissítés: 2010-01-12, 09:40:18
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 1533440
Dátum: 2009-06-04
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.PowerAntivirus.A adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:FraudTool-GK
AVG Fake_AntiSpyware.CKE
Avira SPR/Fake.PowAV2009
BitDefender Adware.Fakealert.AI
e-Trust Win32/FakeAV!generic
F-PROT W32/FakeAlert.CF.gen!Eldorado
F-Secure Adware.Fakealert.AI
Ikarus Trojan.Win32.FakePowav
Kaspersky not-a-virus:FraudTool.Win32.WinXDefender.ai
vírusvédelem elnevezés
McAfee FakeAlert-AB (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Adware.PowerAntivirus.A
Microsoft Win32/FakePowav
Norton Antivirus AntiVirus2009
Rising Antivirus Trojan.Win32.FakeVir.jv
Sophos Troj/FakeAv-NG
Trend Micro TROJ_Generic.DIM
VirusBuster Trojan.FakePowav.L
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Adware.PowerAntivirus.A adware az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Applicatio Data\Power-Antivirus-2009\
  • C:\Documents and Settings\<user>\Applicatio Data\<actualfile>\
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.
image

A rendszerleíró adatbázisba a(z) [ HKEY_CURRENT_USER\ Software\ Microsoft\ Windows\ CurrentVersion\ Run] " Power- Antivirus- 2009" =" <actualdrive>: \ <actualdir>\ <actualfile>" bejegyzést teszi, illetve módosítja (ha már létezik).

Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a adware indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a adware indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) power-antivirus-2009.com weboldalhoz csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image image image