Létrehozva: 2008-02-05, 15:47:29
Utolsó frissítés: 2010-03-01, 16:02:29
Platform: Win32
Típus: adware
Méret: 192032
Dátum: 2007-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.SecToolbar adware elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG WinFixer.AKM
Ikarus Downloader.Win32.WinFixer.an
Kaspersky Downloader.Win32.WinFixer.an
Microsoft Program:Win32/WinFixer
NOD32 (ESET) Win32/Adware.SecToolbar
vírusvédelem elnevezés
Norton Antivirus Downloader.MisleadApp
Panda Application/ErrorSafe
Rising Antivirus Trojan.DL.Win32.WinFixer.an
Sophos WinFixer
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A adware a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image image image

A Win32/Adware.SecToolbar adware az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Program Files\AVSystemCare\
 • C:\Program Files\AVSystemCare\pgs.exe
 • C:\Program Files\AVSystemCare\ptask.exe
 • C:\Program Files\Common Files\AVSystemCare\
 • C:\Program Files\Common Files\AVSystemCare\bm.exe
 • teljes lista...
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

A adware kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image image

A Win32/Adware.SecToolbar adware a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "NI.UGA6P_0001_N120M1710"="<actualdrive><actualdir><actualfile>" -nag
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "AVSystemCare"="C:\Program Files\AVSystemCare\pgs.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "bm"="C:\Program Files\Common Files\AVSystemCare\bm.exe" dm=http://avsystemcare.com ad=http://avsystemcare.com sd=http://avsystemcare.com
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ptask"="C:\Program Files\AVSystemCare\ptask.exe"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "ugac"="C:\PROGRA~1\COMMON~1\AVSYST~1\ugac.exe" -start
Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdir> kifejezés azt a könyvtárat jelöli, ahonnan a adware indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualdrive> kifejezés azt a meghajtót jelöli, amelyikről a adware indítva lett. Megjegyzés: Az elnevezésekben szereplő <actualfile> kifejezés az elindított fertőzött fájl nevét jelöli.

Támadás az interneten

Sok vírus, féreg képes arra, hogy az interneten támadást indítson más számítógépek ellen, lehetetlenné téve azok használatát.

A adware megkísérel az alábbi webcímekre csatlakozni:

 • ykeeper.avsystemcare.com
 • content.onerateld.com

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A adware a(z) AVSystemCare fájlt tölti le a webről a háttérben.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

 • egy ikont hoz létre az asztalon Install AVSystemCare néven

  image
 • a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

  image image image image image image image image