Létrehozva: 2007-11-13, 11:46:28
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:05:36
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 71888
Dátum: 2006-06-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.WinFixer trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Winfixer-B
AVG Downloader.Agent.EHL
BitDefender Trojan.Downloader.AQH
F-PROT W32/Downloader.AFBG
F-Secure Downloader.Win32.WinFixer.f
Ikarus Trojan-Downloader.Win32.Agent.alr
Kaspersky Trojan-Downloader.Win32.Agent.alr
vírusvédelem elnevezés
Microsoft Win32/WinSoftware.ErrorSafe
NOD32 (ESET) Win32/Adware.WinFixer
Norton Antivirus ErrorSafe
Rising Antivirus Trojan.DL.Agent.lco
Trend Micro TROJ_Generic
VirusBuster Trojan.DL.Agent.EDD
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.WinFixer trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Program Files\Error Safe\uerscw.exe
  • C:\Program Files\Error Safe\Ers.exe
  • C:\Program Files\Error Safe\InstHelp.exe
  • C:\Program Files\Error Safe\Updater.exe
  • C:\Program Files\Error Safe\emptyERSF.exe
  • teljes lista...

A trójai kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image

A Win32/Adware.WinFixer trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "Error Safe"="C:\Program Files\Error Safe\ers.exe" /scan
  • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "uerscw"="C:\Program Files\Error Safe\uerscw.exe" -c

Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

ikonokat hoz létre az asztalon a következő nevekkel:

  • Instaluj ErrorSafe
  • Error Safe

image image