Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2010-03-19, 16:11:54
Utolsó frissítés: 2010-03-19, 16:11:54
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 1097216
Dátum: 2009-05-09
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.WinPCAntivirus trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Fraudo
AVG Generic13.ANYU
Avira TR/FraudPack.mmx
BitDefender Trojan.FakeAlert.BDH
e-Trust Win32/VMalum.FJJW
F-PROT W32/Trojan2.HSUC
F-Secure Trojan-Downloader:W32/Fakerean.gen!A
Ikarus Trojan.Win32.FakeAV
Kaspersky Trojan.Win32.FraudPack.mmx
vírusvédelem elnevezés
McAfee FakeAlert-CM (Trojan)
NOD32 (ESET) Win32/Adware.WinPCAntivirus
Microsoft Win32/FakeRean
Norton Antivirus Packed.Generic.218
Panda Trj/Zlob.KH
Rising Antivirus Trojan.Win32.FakeAV.na
Sophos Troj/FakeAV-QK
Trend Micro TROJ_FAKEALE.SME
VirusBuster Trojan.FraudPack.EOR
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image

A Win32/Adware.WinPCAntivirus trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • Documents and Settings/tester/Desktop/WinPC Antivirus.LNK
  • Documents and Settings/tester/Start Menu/WinPC Antivirus.LNK
image image image

A Win32/Adware.WinPCAntivirus trójai a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\UserAssist\{75048700-EF1F-11D0-9888-006097DEACF9}\Count] "HRZR_EHACVQY:P:\Qbphzragf naq Frggvatf\grfgre\Fgneg Zrah\JvaCP Nagvivehf.YAX"
  • [HKEY_CURRENT_USER\Software\WinPC Antivirus]