Létrehozva: 2009-06-29, 15:47:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:05:50
Platform: Win32
Típus: trójai
Méret: 2035712
Dátum: 2009-05-08
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Adware.XPAntivirus.AF trójai elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Fake_AntiSpyware.AVI
BitDefender Trojan.Generic.1262997
Fortinet Misc/AntiVirus360
F-Secure Trojan-Downloader.Win32.AntiVirus360.b
Ikarus Trojan.Generic
McAfee Generic Dropper.bw(Trojan)
vírusvédelem elnevezés
NOD32 (ESET) Win32/Adware.XPAntivirus.AF
Microsoft Win32/FakeXPA
Sophos Mal/FakeAV-V
Mal/FakeVirPk-A
Trend Micro Mal_FakeAV-11
VirusBuster Fraudtool.AntiVirus360.CL
 

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A trójai a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image image image image image image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Adware.XPAntivirus.AF trójai az alábbi fájlokat hozza létre:

  • C:\Documents and Settings\<user>\Application Data\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch\Antivirus 360.lnk
  • C:\Documents and Settings\<user>\Desktop\Antivirus 360.lnk
  • C:\Documents and Settings\<user>\Start Menu\Antivirus 360\Antivirus 360.lnk
  • C:\Documents and Settings\<user>\Start Menu\Antivirus 360\Help.lnk
  • C:\Documents and Settings\<user>\Start Menu\Antivirus 360\Registration.lnk
Megjegyzés: A leírásban szereplő <user> a felhasználó nevét jelöli.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A(z) update-protection-stats.com weboldalhoz csatlakozik.


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

a telepítés során

tevékenység

egy ikont hoz létre az asztalon Antivirus 360 néven

image

feltétel

véletlenszerűen

tevékenység

a következő ablako(ka)t jeleníti meg:

image