Létrehozva: 2008-09-19, 11:14:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:26:07
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 78336
Dátum: 2007-01-15
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Allaple.151552 féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
AVG Worm/Allaple.C
Avira TR/Crypt.XPACK.Gen
BitDefender Win32.Worm.Allaple.Gen
e-Trust Win32/Mallar
Fortinet W32/ALLAPLE.C!worm
F-Secure Net-Worm.Win32.Allaple.b
Ikarus Net-Worm.Win32.Allaple.a
Kaspersky Net-Worm.Win32.Allaple.b
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/RAHack(Virus)
NOD32 (ESET) Win32/Allaple.151552
Microsoft Win32/Allaple.A
Norton Antivirus W32.Rahack.W
Rising Antivirus Worm.Win32.Allaple.a
Trend Micro WORM_ALLAPLE.IK
VirusBuster Worm.Allaple.Gen
 

Telepítés:

Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image

A Win32/Allaple.151552 féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza a(z) urdvxc.exe nevű fájlt.

A Win32/Allaple.151552 féreg a megosztott mappákban véletlenszerűen generált névvel fájl(oka)t hoz létre, melyeknek kiterjesztése .exe.

Minden olyan könyvtárban ahol fertőzött a(z) <random>.exe fájlt hozza létre.

Megjegyzés: A leírásban szereplő <random> véletlenszerű karaktereket jelöl.
image image

A Win32/Allaple.151552 féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSWindows] "DisplayName"="Network Windows Service"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\MSWindows] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\urdvxc.exe /service"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\MSWindows] "DisplayName"="Network Windows Service"
 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\ControlSet001\Services\MSWindows] "ImagePath"="C:\WINDOWS\system32\urdvxc.exe /service"
A folyamatosan figyelő memóriarezidens vírusoknak, férgeknek célszerű gondoskodni arról, hogy csak egyszer kerüljenek a memóriába. Ennek érdekében úgynevezett mutexet hoznak létre, amelynek a létét a memóriába kerülés elött ellenőrzik.

A Win32/Allaple.151552 féreg jhdheddfffffhjk5trh néven hoz létre mutexet.

Egy, a számítógépeket támadó vírus, féreg az elindulást követő aktivizálódás érdekében szolgáltatást (service) is létrehozhat. A szolgáltatások paramétereit is természetesen tartalmazza a rendszerleíró adatbázis (registry). A szolgáltatásokat a Windows XP alatt a Vezérlőpult/Felügyeleti eszközök/Szolgáltatások alatt tekinthetjük meg. A vírusok, férgek a szolgáltatásokat le is állíthatják.

A Win32/Allaple.151552 féreg MSWindows néven hoz létre szervizt.

A létrehozott szerviz a(z) C:\Windows\System32\urdvxc.exe elérési útra hivatkozik.

image

Biztonsági rések, sérülékenységek

Egy, az Interneten terjedő vírus, féreg a felhasználó interaktívitása mellett kihasználhatja a megtámadott számítógép operációs rendszerének, illetve valamely alkalmazásának biztonsági hibáját. Ennek révén képes arra, hogy a megtámadott számítógépen vezérlést szerezzen.

A Win32/Allaple.151552 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS04-011 jelű sérülékenységét.

Az LSASS.EXE (Local Security Authority Subsystem Service) programban található puffertúlcsordulási hiba távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé az érintett rendszeren, mely által a támadó teljesen átveheti a távoli számítógép vezérlését.

A Win32/Allaple.151552 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS03-026 , illetve a Microsoft MS03-039 jelű sérülékenységét.

A sebezhetőség az RPCSS szolgáltatás DCOM részét érinti. Az RPC (távoli eljáráshívás) a Windows rendszerek által használt egyik legfontosabb protokoll. Amennyiben a támadó kihasználja ezt a sebezhetőséget, képes lehet rosszindulatú kódok futtatására, illetve szolgáltatásmegtagadási támadásra.

A Win32/Allaple.151552 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS05-039 jelű sérülékenységét.

A Plug and Play (PnP) szolgáltatáson programkód távoli futtatását lehetővé tevő biztonsági rés található. Ezt kihasználva a támadó teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett számítógép felett, majd ezt követően programokat telepíthet, illetve adatokat tekinthet meg, módosíthat és törölhet és korlátozás nélküli jogosultságokkal rendelkező új fiókokat is létrehozhat.

A Win32/Allaple.151552 féreg a terjedése érdekében kihasználja a Microsoft MS06-040 jelű sérülékenységét.

A biztonsági rés távolról történő kódfuttatást tesz lehetővé a megtámadott számítógépen. Ha egy támadó kihasználja ezt a biztonsági rést, teljes mértékben átveheti az irányítást az érintett rendszer felett.

Hátsóajtó

A vírusok, férgek egyre gyakrabban nyitnak hátsóajtót a megtámadott számítógépen. Ezzel teljes mértékben átvehetik a számítógép felügyeletét, a támadó azt csinál a számítógépen, amit csak akar: alkalmazásokat futtathat, állíthat le, állományokat tölthet le/fel, jelszavakat, hozzáférési kódokat tulajdoníthat el.

A Win32/Allaple.151552 féreg az alábbi TCP portokon nyit hátsóajtót:

 • 80
 • 139
 • 443
 • 445
 • 9988
A megtámadott számítógépen a vírusoknak, férgeknek az egyik elsődleges célpontjai a megosztott mappák. Ezzel nemcsak a helyi hálózaton, hanem peer-to-peer (P2P) kapcsolatokon keresztül is képesek terjedni. Megpróbálhatnak továbbá távoli kapcsolatot létesíteni más számítógépek megosztott könyvtáraival is.

A kapcsolódáshoz az alábbi felhasználói neveket használja:

 • Admin
 • Administrator

A jelszavakat az alábbiakból választja: