Az Ön böngészőjében nincs engedélyezve a sütik (cookies) használata. A honlap teljes értékű használatához kérjük, engedélyezze használatukat böngészőjében!
 
Létrehozva: 2007-11-27, 16:40:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:26:23
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 793
Dátum: 1990-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Ambulance.796.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Ambulance-795
AVG Ambulance.796.A
Avira (Ambulance)
BitDefender PS-MPC.0796.AP.Gen
e-Trust Ambulance
F-PROT Ambulance.796.A
Fortinet Ambulance.796.B
F-Secure Virus.DOS.Ambulance.796.a
Ikarus Virus.DOS.Ambulance.793
Kaspersky Virus.DOS.Ambulance.796.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee Ambulance(Virus)
NOD32 (ESET) Ambulance.796.A
Microsoft DOS/Ambulance_796.A
Norton Antivirus Ambulance.A
Panda Ambulance.796.A
Rising Antivirus Redx
Sophos Ambulance
Trend Micro AMBULANCE.796A
VirusBuster Ambulance.796.H
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

véletlenszerűen

tevékenység

egy 5 sor magas mentőkocsit mozgat át balról jobbra a képernyőn, a gépház hangszóróján keresztül szirénahangot adva


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Ambulance.796.A vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A MS-DOS/Ambulance.796.A vírus az elérési útvonalsoron (PATH) található programfájlokat fertőzi meg.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Ambulance.796.A vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.