Létrehozva: 2007-11-22, 14:51:56
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:26:54
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 682
Dátum: 1997-07-10
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Amz vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Stardot-682
AVG Gippo
BitDefender Stardot.682
e-Trust Stardot.682
F-PROT Stardot.682
F-Secure Virus.DOS.Amz.682
Ikarus Virus.DOS.Amz.682
Kaspersky Virus.DOS.Amz.682
McAfee Stardot.682(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Stardot.682
NOD32 (ESET) Amz
Norton Antivirus StarDot.682
Panda Amz.682
Rising Antivirus Amz.682
Sophos Amz-682
Trend Micro STARDOT.682
VirusBuster Stardot.682
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

teleszemeteli a memóriát, illetve egy véletlenszerűen kialakított értelmetlen karaktersorozatot ír ki a képernyőre


A fertőzés módszerei

A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.

Egy véletlenszerűen kiválasztott könyvtárban keres megfertőzhető fájlokat.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Amz vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Amz vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

CůKřAIB -Zero-
image