Létrehozva: 2007-11-22, 14:52:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:27:00
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 146
Dátum: 2004-01-23
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Anarchy.146 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Leprosy-146
BitDefender Trivial.146
e-Trust Trivial.146
F-PROT Trivial.146
F-Secure Virus.DOS.Trivial.Anarchy.146
Ikarus Virus.DOS.Trivial.Anarchy.146
Kaspersky Virus.DOS.Trivial.Anarchy.146
McAfee Univ.ow/a(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Trivial.146
NOD32 (ESET) Anarchy.146
Norton Antivirus Leprosy.Anarchy.146
Panda Anarchy.146
Rising Antivirus Virus.Dos.TRIVIAL.Anarchy.146
Sophos Trivial-146
Trend Micro ANARCHY.149
VirusBuster Trivial.146
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

az aktuális könyvtár összes COM fájljának az attribútumát lenullázza


A fertőzés módszerei

A vírusok és programférgek egy része speciális bejegyzéseket őriz kódjában arra, hogy a megtámadott számítógépek merevlemezén mely könyvtárakban keressenek megfertőzhető fájlokat, illetve mely könyvtárban helyezhetik el a biztos és rendszeres vezérléshez jutás reményében a kártékony program futtatható kódját hordozó programfájlokat.

A MS-DOS/Anarchy.146 vírus az aktuális könyvtár fájljait fertőzi meg.

A vírus 1 fájlt fertőz meg egy vezérléshez jutáskor.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Anarchy.146 vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.