Létrehozva: 2007-11-23, 15:51:04
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:27:10
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3611
Dátum: 1990
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Andryush.3536 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Andryushka-3536
AVG Andryushka
BitDefender Andryushka.3536
e-Trust Andryushka
F-PROT Andryushka.3536
F-Secure Virus.DOS.Andryushka.3536
Ikarus Virus.DOS.Andryushka.3536
Kaspersky Virus.DOS.Andryushka.3536
McAfee Andryushka.3536(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Andryushka.3536
NOD32 (ESET) Andryush.3536
Norton Antivirus Andryushka.3536 (3)
Panda Andryushka.3536
Rising Antivirus Andr3536
Sophos Andryushka-3536
Trend Micro ANDRE-1
VirusBuster Andryushka.3536
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése

EXE fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

egy számlálót vezet az aktuális flopi-, illetve merevlemez bootszektorában, a számláló értékétől függően

tevékenység

  • üzenetet jelenít meg

    image
  • lefagyasztja a számítógépet

  • hangeffektust ad

  • lenullázza a számlálót és szeméttel írja tele a lemezt


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Andryush.3536 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Andryush.3536 vírus memóriarezidens.