Létrehozva: 2007-11-22, 14:54:24
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:27:35
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 512
Dátum: 1993-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Windows 3.xx
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OSX, Windows 95, Windows 98, Windows ME, Windows NT, Windows 2000 összes...
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/AntiCMOS.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast AntiCmos-A
AVG AntiCMOS.A
BitDefender AntiCMOS.A
F-PROT AntiCMOS.A
F-Secure Virus.Boot.Anticmos
Ikarus Virus.Boot.Anticmos
Kaspersky Virus.Boot.Anticmos
McAfee Anticmos(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/AntiCMOS.A
NOD32 (ESET) AntiCMOS.A
Panda Anticmos Boot
Rising Antivirus Anticmos
Sophos Anticmos
Trend Micro ANTICMOS.A*
VirusBuster NewBoot
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

1993. december 1-én

tevékenység

módosítja a CMOS beállításokat


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/AntiCMOS.A vírus minden olyan programfájlt megfertőz a flopilemezen, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/AntiCMOS.A vírus memóriarezidens.

A flopilemezről indult MS-DOS/AntiCMOS.A vírus nem rezidens módon fut, nem ül be a memóriába.

A MS-DOS/AntiCMOS.A vírus a 640K méretű DOS memóriába kerül be.

A memóriába beülő MS-DOS/AntiCMOS.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 2048 bájt.