Létrehozva: 2007-11-22, 14:55:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:27:55
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1465
Dátum: 1991-11
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Antimon vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Antimon-1451
AVG AntiMon
BitDefender Antimon.1450
e-Trust Antimon
F-PROT Antimon.1450
F-Secure Virus.DOS.Antimon.1450
Ikarus Virus.DOS.Antimon.1450
Kaspersky Virus.DOS.Antimon.1450
McAfee Antimon.1450(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Antimon.1450
NOD32 (ESET) Antimon
Norton Antivirus AntiMon
Panda Anti Monitor
Rising Antivirus ANTIMON
Sophos Antimon
Trend Micro ANTIMON.1450
VirusBuster Antimon.1450
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

megtalálja a c:\FLUSHOT.COM, c:\PANDA\MONITOR.COM, c:\PANDA\TSRMON.COM, c:\PANDA\TSRMONEZ.COM nevű fájlokat

tevékenység

az(oka)t nem fertőzi, hanem tönkreteszi azzal, hogy beleír 40 zéró bájtot


A fertőzés módszerei

A főkönyvtárban keres fertőzhető célpontokat.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Antimon vírus nem mutat memóriarezidens viselkedést, és direkt fertőzőként, parazita módon, ha lefutott, visszaadja vezérlést a gazdaprogramnak vagy az operációs rendszernek.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A vírusra jellemző, azonosításra is alkalmas a fertőzött fájl végén található kódsorozat.