Létrehozva: 2007-11-22, 14:58:48
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:28:20
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 3375
Dátum: 1993-05
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS, Windows 3.xx, Windows 95, Windows 98, Windows ME
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Unix, Linux, OS/2, BeOS, MacOS, Mac OSX, Solaris
Veszélyeztetett területek: MBR (a merevlemez legelső szektora), boot-szektor
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Arianna.2864 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Arianna
AVG Arianna
BitDefender Arianna.2864
e-Trust Arianna.3755
F-PROT Arianna.2864
F-Secure Virus.Multi.Arianna.2864
Ikarus Virus.Multi.Arianna.2864
Kaspersky Virus.Multi.Arianna.2864
McAfee Arianna.2864(Virus)
vírusvédelem elnevezés
Microsoft DOS/Arianna.2684
NOD32 (ESET) Arianna.2864
Norton Antivirus Arianna.2864
Panda Aria.2864
Rising Antivirus Arianna.2864
Sophos Arianna
Trend Micro ARIANNA
VirusBuster Arianna.3375
 

szervezet elnevezés
Wildlist Arianna.3375

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

EXE fájlok fertőzése

A hajlékonylemez fertőzése

A merevlemez fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

minden aktiválódáskor

tevékenység

  • felülírja a merevlemez mbr-jét

  • az itt megadott üzenetet jeleníti meg:
    ARIANNA VIRUS

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/Arianna.2864 vírus minden olyan EXE fájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.


Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Arianna.2864 vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Arianna.2864 vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Coded in BARI thanX to DOS UNDOCUMENTED Check the code to discover the virus name It is very easy ! Bye !!