Létrehozva: 2008-01-30, 15:19:16
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:28:25
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 1079
Dátum: 1990-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Armagedon.1079.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Armagedon
AVG Armagedon.1079.A
Avira Armageddon
BitDefender Armagedon.1079
e-Trust Armagedon.1079
F-PROT Armagedon.1079.A
Fortinet Armagedon.1057
F-Secure Virus.DOS.Armageddon.1079
Ikarus Trojan.Win32.Armageddon.1079
Kaspersky Virus.DOS.Armageddon.1079
vírusvédelem elnevezés
McAfee Armagedon.y(Virus)
NOD32 (ESET) Armagedon.1079.A
Microsoft DOS/Armagedon.1079
Norton Antivirus Armagedon.1079.C
Panda Armagedon.1079.B
Rising Antivirus DOSCOM.Virus.Armageddon.1079
Sophos Junk/Armageddon
Trend Micro ARMAGEDON-1
VirusBuster Armagedon.1079.J
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


Tevékenységek

Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

feltétel

  • 17 óra 00 perctől 18 óra 00 percig
  • "74" másodpercenként
  • "74" másodpercenként

tevékenység

  • a vírus megpróbál a COM2 porton levő modemmel egy görög telefonszámot (081-141) felhívni

  • a következő szöveget küldi ki a modemre:
    +++aTh0m0s7=35dp081,,,,141

A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/Armagedon.1079.A vírus memóriarezidens.


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A MS-DOS/Armagedon.1079.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

Armagedon the GREEK