Létrehozva: 2007-11-27, 16:42:26
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:29:02
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 132
Dátum: 1991-06
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Mivel processzorfüggő utasításokat is alkalmaz, csak 80186 és újabb processzoroknál működik.


Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/At.132 vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast AT-132
AVG AT.132
Avira AT.132
BitDefender AT.132
e-Trust At 132
F-PROT AT.132
Fortinet AT.fam
F-Secure Virus.DOS.Small.132.a
Ikarus Virus.DOS.Small.132.a
Kaspersky Virus.DOS.Small.132.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee Univ/a(Virus)
NOD32 (ESET) At.132
Microsoft DOS/AT.132
Norton Antivirus AT.132
Panda AT-132
Rising Antivirus AT-132
Sophos Small-132
Trend Micro SMAL-132
VirusBuster AT.132
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/At.132 vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.

A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/At.132 vírus memóriarezidens.

A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.