Létrehozva: 2007-11-27, 16:43:44
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:29:12
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 144
Dátum: 1991
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/At.144.B vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast AT-144
AVG AT.144.B
Avira AT144
BitDefender AT.144.B
e-Trust AT.144.A
F-PROT AT.144.B
Fortinet AT.fam
F-Secure Virus.DOS.Small.144.a
Ikarus Virus.DOS.Small.144.a
Kaspersky Virus.DOS.Small.144.a
vírusvédelem elnevezés
McAfee Xany(Virus)
NOD32 (ESET) At.144.B
Microsoft DOS/AT_144.D
Norton Antivirus AT.144.B
Panda AT.144
Rising Antivirus Small.144s
Sophos Small-144
Trend Micro 144
VirusBuster AT.144
 

Fertőzés

A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

COM fájlok fertőzése


A fertőzés módszerei

A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk.

A memóriába rezidens módon betelepedett MS-DOS/At.144.B vírus minden olyan programfájlt megfertőz, amelyhez valami módon hozzá próbálnak férni.

A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

Memória

A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

A MS-DOS/At.144.B vírus memóriarezidens.

A memóriába telepedés előtt a vírus ellenőrzi, hogy rezidens-e már.