Létrehozva: 2008-07-03, 11:32:46
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:30:04
Platform: MS-DOS
Típus: vírus
Méret: 377
Dátum: 1991
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): DOS
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A MS-DOS/Attention.A vírus elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Attention
AVG Attention.394.A
Avira USSR-394
BitDefender Attention.394.A
e-Trust Attention.394.A
F-PROT Attention.394.A
Fortinet Attent.394.A
Attention.394.A
F-Secure Virus.DOS.Attention.394.a
Ikarus Virus.DOS.Attention.394.a
vírusvédelem elnevezés
Kaspersky Virus.DOS.Attention.394.a
McAfee Attention.394(Virus)
NOD32 (ESET) Attention.A
Microsoft DOS/Attention_394.A
Norton Antivirus Attention.A
Panda Attention.394
Rising Antivirus Attention
Sophos Attention-393
Trend Micro ATTENT
VirusBuster Attention.394
 
 • Egyéb elnevezések: Attention,

 • Fertőzés

  A vírusok tevékenységének leglényegesebb célja, hogy más programterületeket fertőzzenek meg. Ezek a programterületek lehetnek programfájlok, programkódot tartalmazó szektorok (boot szektor, MBR - master boot record). Egyes vírusok a fertőzést az egyes területeken különböző eljárással végzik. Előfordulhat az is, hogy egyes speciális állományok (például COMMAND.COM) fertőzésére a víruskód külön algoritmust tartalmaz.

  COM fájlok fertőzése


  Tevékenységek

  Minden vírus, féreg azt csinál, amit akar, illetve amit a programozó beleprogramozott. Egyes vírusok, férgek tevékenységüket (büntető rutinjukat) valamilyen eseményhez, legtöbbször valamilyen időponthoz kötik.

  feltétel

  fájlok fertőzése közben

  tevékenység

  háromszor megvillogtatja az A: meghajtó LED-jét


  A fertőzés módszerei

  A memóriába bekerült vírus akkor fertőz, ha megfelelő célpont kerül a látókörébe. A felügyelt megszakítástól és a vírusprogram kódjától függően megkülönböztethetünk olyan vírusokat, melyek a programfájlok futtatásakor fertőznek, mások a fájlok megnyitásakor vagy zárásakor, másolásakor, olvasásakor vagy írásakor, esetleg már a tartalomjegyzék lekérésekor is, és nem ritka eset, amikor ezek kombinációival találkozunk. A fájl és lemezműveletekhez kapcsolódó megszakítások következő funkcióit használja fel a víruskód terjesztésére:
  • fájl végrehajtása

  Memória

  A vírusok nagyobbik része rezidens módon bekerül a memóriába, ám vannak, amelyek direkt fertőzőként (parazita módon) programkódjuk lefutása után a vezérlést visszaadják a gazdaprogramnak és eltávoznak a memóriából.

  A MS-DOS/Attention.A vírus memóriarezidens.

  A memóriába beülő MS-DOS/Attention.A vírus lecsökkenti a DOS által elérhető memóriát. Ez a csökkenés 416 bájt.


  Egyebek

  A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

  A MS-DOS/Attention.A vírus programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

  ATTENTION !

  A fertőzött fájlok 3 . bájtjánál található meg.