Létrehozva: 2007-11-06, 16:24:54
Utolsó frissítés: 2009-11-09, 16:30:15
Platform: Win32
Típus: féreg
Méret: 238592
Dátum: 2003-06-23
Nyelv: Delphi
Veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 95, Windows 98, Windows Me, Windows NT, Windows 2000, Windows Server 2003, Windows XP
Nem veszélyeztetett operációs rendszer(ek): Windows 3.xx, DOS, Linux, Unix, Solaris, MacOS, Mac OS X, OS2
 

Elnevezések:

A különböző vírusvédelmek az egyes vírusokat, férgeket eltérő névvel illethetik. Előfordulhat, hogy egy vírusvédelmi rendszer egy adott károkozó program különböző példányait különböző neveken azonosítja, de az is elképzelhető, hogy különböző vírusokat, férgeket illet azonos néven. Az alábbi lista tájékoztató jelleggel mutatja a legelterjedtebb vírusvédelmek elnevezését, mely természetesen még az adott vírusvédelmi rendszer különböző verziója esetén is más és más lehet.

A Win32/Auric.E féreg elnevezései az egyes vírusvédelmek szerint:

vírusvédelem elnevezés
Avast Win32:Magold-D
AVG I-Worm/Auric.D
BitDefender Win32.Magold.E@mm
e-Trust Win32/Auric.D
F-PROT W32/Auric.E@mm
F-Secure Email-Worm.Win32.Magold.e
Ikarus Email-Worm.Win32.Magold.E
Kaspersky Email-Worm.Win32.Magold.e
vírusvédelem elnevezés
McAfee W32/Auric@MM(Virus)
Microsoft Win32/Auric.E@mm
NOD32 (ESET) Win32/Auric.E:UPX
Panda W32/Auric.E
Rising Antivirus Worm.Magold.e
Sophos W32/Magold-D
Trend Micro WORM_AURIC.E
VirusBuster I-Worm.Magold.E
 

szervezet elnevezés
Wildlist W32/Magold.E-mm

Telepítés:

Egyes vírusok, férgek a telepítést megelőzően, illetve a telepítés során, esetleg a számítógép sikeres megfertőzését követő első újraindítás alkalmával valamilyen látványos tevékenységet végeznek. Ennek a célja - azon kívül, hogy felhívják magukra a figyelmet - az, hogy az felhasználói interaktívitással (egy billentyűlenyomás vagy egérkattintás) megnehezítsék a kártékony kód automatikus feldolgozását virtuális környezetben.

A féreg a saját kódjának telepítése során az alábbi ablako(ka)t jeleníti meg a képernyőn:

image Az interneten vagy lokális hálózaton terjedő kártevők elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet fertőzzenek meg. A megtámadott számítógép működésébe, annak operációs rendszerébe általában úgy épülnek be, hogy az egy esetleges újraindítást (boot-olást) követően is aktivízálja a kártevő kódját. Ezt általában úgy érik el, hogy a kártevő kódját tartalmazó fájl(oka)t hoznak létre vagy meglévő fájl(oka)t módosítanak, illetve beállítanak néhány bejegyzést a rendszerleíró adatbázisban, ami arra utasítja az induló operációs rendszert, hogy a frissen elhelyezett kártékony kódot is el kell indítani. Emellett - nem közvetlenül az újraindítás érdekében - más területeken (könyvtárakban) is létrehoznak magukból másolatot. Ennek kettős célja van: Egyrészt egy esetleges vírusirtást követően egy eldugott helyen megmaradhatnak a fertőzött állományok, másrészt helyi hálózatokban, megosztott könyvtárakban, peer-to-peer hálózatokban is képes terjedni. Kihasználhatják továbbá a Windows alapértelmezés szerinti beállítását is, miszerint egy létrehozott AUTORUN.INF nevű fájllal el lehet érni, hogy egy meghajtó megnyitásakor is aktivizálódjon a kártékony kód.
image image image

A Win32/Auric.E féreg a Windows mappában (alapértelmezés szerint C:\Windows) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • \dreAd\Maya Gold.scr
 • dreAd.exe
 • sziszi_video.scr

A Win32/Auric.E féreg a Windows System32 mappájában (alapértelmezés szerint C:\Windows\System32) létrehozza az alábbi fájlokat:

 • raVec.txt
 • wdread.exe

A Win32/Auric.E féreg az alábbi fájlokat hozza létre:

 • C:\Program Files\Limewire\Share\Maya Gold.scr
 • C:\Program Files\Gnucleus\Downloads\Maya Gold.scr
 • C:\Program Files\Gnucleus\Downloads\Incoming\Maya Gold.scr
 • C:\Program Files\Shareaza\Downloads\Maya Gold.scr
 • C:\Program Files\Bearshare\Shared\Maya Gold.scr
 • teljes lista...

A féreg kódját tartalmazó fájlok az alábbi ikonnal jelennek meg:

image
image image image image image image image image

A Win32/Auric.E féreg a rendszerleíró adatbázisba az alábbi bejegyzéseket hozza létre, illetve módosítja (ha már létezik):

 • [HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run] "raVe"="C:\WINDOWS\dreAd.exe"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\Classes\exefile\shell\open\command] "@"="dreAd.exe \"%1\" %*"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\Classes\comfile\shell\open\command] "@"="dreAd.exe \"%1\" %*"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\Classes\batfile\shell\open\command] "@"="dreAd.exe \"%1\" %*"
 • [HKEY_CLASSES_ROOT\Classes\piffile\shell\open\command] "@"="dreAd.exe \"%1\" %*"
 • teljes lista...
Az újraindítást követő aktivizálódás elérésének számos egyéb lehetősége is van. A Windows működése során néhány olyan szöveges, konfigurációs állományt is használ, mely lehetőséget ad az automatikus elindulásra.

A Win32/Auric.E féreg az autorun szekció "open=" sorába az alábbi bejegyzéseket teszi:

[autorun]
open=Maya Gold.scr
A vírusok, férgek képesek arra, hogy megpróbálják a vírusvédelmi, illetve tűzfalakhoz tartozó folyamatokat leállítani. Ennek kettős célja van: egyrészt megnehezítik, hogy a felhasználó tudomást szerezzen a fertőzésről, másrészt egy esetleges hátsóajtó komponens kijutását is könnyebbé tehetik. Megtehetik azt is, hogy bizonyos, az internetre irányuló forgalmat elterelnek, egyes oldalak elérését megakadályozzák.

A Win32/Auric.E féreg leállítja az alábbi folyamatokat:

 • explorer.exe
 • taskexec.exe
Annak érdekében, hogy egy helyi hálózaton a vírusok, férgek könnyebben terjedhessenek, képesek arra, hogy fájlok, illetve könyvtárakat megosszanak a hálózaton, esetleg a megtámadott gépen FTP szerver szolgáltatást indítanak. Természetesen ezt annak az érdekében teszik, hogy a másik számítógép elött ülő kiváncsi felhasználó a megosztáson keresztül a saját gépét is megfertőzhesse.

A Win32/Auric.E féreg megosztott könyvtárként az alábbi mappákat használja:

 • \Limewire\Share\
 • \Gnucleus\Downloads\
 • \Gnucleus\Downloads\Incoming\
 • \Shareaza\Downloads\
 • \Bearshare\Shared\
 • teljes lista...

E-mail üzenetek

Az e-mail üzenetekben terjedő férgek elsődleges célja, hogy egy másik számítógépet megfertőzzenek. Ezt e-mail üzenetek létrehozásával és elküldésével érik el. Az létrehozott e-mail üzenetek általában tartalmazzák a féreg kódját, de az is előfordulhat, hogy maga a megtámadott számítógép felhasználója tölti azt le az üzenetben megadott hivatkozásról. Az egyes férgek a legkülönfélébb paraméterekkel rendelkező e-mail üzeneteket képesek generálni és elküldeni.

A Win32/Auric.E féreg a terjedése érdekében e-mail üzeneteket generál és ebben küldi tovább saját kódját.

Hogy az e-mail üzenetekben terjedő vírusok, férgek minél inkább el tudjanak terjedni, a megtámadott számítógépeken e-mail címeket gyűjtenek. Ezeket az e-mail címeket aztán felhasználják egyrészt arra, hogy a vírus, féreg kódját továbbküldjék. Esetenként a megtalált címeket a Feladó mező kitöltésére is használják, meghamisítva ezzel az üzenet forrását.

A Win32/Auric.E féreg a(z) .*ht* kiterjesztésű fájlokban keres e-mail címeket.

A Win32/Auric.E féreg a(z) [HKEY_LOCAL_MACHINE\Software\Microsoft\WAB\WAB4\Wab File Name] regisztrációs bejegyzést használja az email címek kereséséhez.

image Az összeállított e-mail üzenetek felépítése az alábbi:

Feladó

Az e-mail feladója VALO VILAG<valovilag@rtlklub.hu> .


Tárgy

A levél lehetséges tárgyai:

 • Videofelvetel Sziszi-rol!
 • Sziszi a Valo Vilag-ban!
 • Sziszi a zuhanyzoban!
 • Sziszi a Voros Demon!

Melléklet

A féreg által elküldött e-mail lehetséges mellékletei:

 • sziszi_video.exe
 • sziszi_video.scr


Egyebek

A kártékony programok programozói az elkészült kódban üzeneteket, képeket helyezhetnek el, melyeket általában valamilyen formában titkosítanak. A vírusok, programférgek és egyéb kártevők programkódjában sok esetben találunk jellegzetes szövegeket, amelyekben vagy a vírus készítőjének szignóját tisztelhetjük, vagy a vírus működéséhez felhasznált jellemző szövegrészeket (fájl és könyvtárnevek stb.). E szövegek nem mindig ismerhetők fel közvetlenül, többnyire csak a kódolt vírusprogram dekódolásával válnak láthatóvá és olvashatóvá.

A Win32/Auric.E féreg programkódjában szereplő, de soha meg nem jelenő szöveg(ek):

EZ A MAGOLD NEV TETSZIK! DE MI AZ AZ AURIC? ---raVe--4-